Blåsig start på uken i Havøysund

Uken startet med 12-13 sekundmeter og høye våger, men gjestene var ufattelig klare for å fange stor fisk og dro ut tross vanskelige forhold. Det skulle vise å lønne seg. De langtreisende Litauerene var allerede gang med kveitefisket på dag 1, og lykkedes med å lande en kveite på 132 cm i løpet av de første timene. Guidebåten var ute på jakt etter kveita første dagen, og vinden gjorde at mulighetene for dra på langtur var minimale. Vi satte noen drift rett ved campen på kantene og det tok ikke lang tid før det smalt på. En kveite på 62 cm kom opp i Guidebåten etter noen få timer, samt en hel del fine Havskatter. Det kom opp flere flyndrer på de andre båtene, blandt annet på 135 cm, 122 cm og flere ved minimumsgrensen. Vinden tok seg opp mer og mer utover formiddagen og Guidebåten gikk i land for å ta en pause, for så å dra ut senere på kvelden da det skulle stilne. Det var verdt ventetiden!

Kl 17.00 på torsdagen var gjestene i Guidebåten klare for å forsøke seg utpå havet igjen og vi dro til Måsøya for å teste lykken. Vi hadde perfekt drift, men flyndrene var ikke helt med på leken. Enda. Henrik i Guidebåten smalt opp en bom og enkeltkrok og agnet med en torskfilet for å slå sin Havskatt-rekord. Det tok ikke lang tid før det begynte å nappe til Henriks spø. Endelig ny havskatt-rekord tenkte vi, men da vi kikket ned for å se hva som kom opp, var vi helt sikre på at det var en undermålskveite som kom svevende opp. Men vi innså kjapt at dette var en diger Rødspette. Det var nemlig en annen rekord som ble slått, og spetten målte seg til 56 cm og på land veide den hele 2,30 kilo!

Flyndrefisket var tregt og vi tenkte å gå ut på ”ryggene” og lete litt torsk og havskatt. Det ble en del havskatt i 3-4 kilosklassen mens torsken var fraværende. Men plutselig griper noe tak i Jörgens jigg og spytter det ut igjen. Vi så direkte at dette var noe stort, og 5 sekunder senere var den tilbake og spøbøyen var en faktor. På 70 meters dyp var det nemlig ingen lett kamp å dra opp ”dyret” fra bunnen. 3 ganger tok fisken avgårde etter å ha vært 10 meter under båten, og gikk helt ned til bunnen igjen. Vi skjønte umddelbart at dette var en STOR kveite, og vi fikk et første glimt etter en halvtime med pumping. Vi lykkes i å lande kveita, og jubelen sto løs i Guidebåten. Storkveita ble målt til 156 cm og nok en personlig rekord ble slått for en av gjestene i Guidebåten. Fin avslutning på dag 1!

Siden har flere av gjestene jaktet etter torsk på åpent hav, og det kom opp flere torsker over 10 kilo, med største torsk på 14 kilo. Dagen etter var guidebåten igjen ute etter ”de store flate”, og Mikael som aldri har fanget en kveite før, fikk sin første på rundt 60 cm og gliset stod bredt. Resten av uken kommer til å være rimelig blåsig, men vi håper at det blir noen ”luker” for å kunne komme ut og fiske. Det ble en kort økt i dag tidlig, men visst kom det opp en matflyndre på 117 cm hos svenskene. Vel inne på land lader gjestene opp til kongekrabbebuffet og fotballkamp inne på hotellet!

Vi krysser fingrene for at værgudene har tatt feil og at vi kan komme oss ut igjen på havet de neste dagene!

Tight lines// Jørgen Zwilgmeyer, Douglas Dahlberg, Ivan Swarts