Långarace på Vesterålen!

Årets andra långtur har gått av stapeln här på Vesterålen och vi satte kurs mot öppet hav. Väl på plats var det väsentligt mindre vågor än på vägen ut och båtarna spred snabbt ut sig över området. Vissa gick för torsk, andra jagade stor långa och gemensamt noterade vi att det fann oändliga mängder med betesfisk, det kryllar verkligen och överallt där man stannade var det tjockt på ekolodet. Första drifterna lades och ganska direkt stod gubbarna i båten med spöböj och 3 granna långor varav en riktigt fin på 22 kg lyftes in i båten, vilken start! Fler båtar anslöt och långorna nappade friskt under ett par timmar. På jiggar, pilk samt agnade tackel, det verkade spela föga roll vad man körde och samtliga fick känna på tyngden och kraften från de ursinniga långorna. Det var verkligen race och drift efter drift över kanter bjöd på hugg, tunga drillningar, tappade storfiskar och många landade fiskar..  Ytterligare 2 granna fiskar på 21 kg samt 25,98 kg på endast 144 cm blev landade innan siktet ställdes om mot torsk istället. Långafisket är i en klass för sig.

Mängden betesfisk var dock som tidigt nämnt helt extrem och de flesta torskarna verkade mätta eller upptagna att käka annat, även om det kom upp en hel del fina matfiskar och Mojje drog till med turens största torsk med en riktigt grann fisk på 22 kg. Efter några timmar på plats var de flesta rätt möra, armarna var långa och ryggarna trötta så vi styrde skutan mot hamn och summerade ihop dagen.