160cm x3 i Havøysund!

Vilken fantastisk vecka vi haft här uppe i Havøysund, efter de första blåsiga dagarna med bra torskfiske och lite mixfiske efter spätta och katt bland annat, så gav sig äntligen vindarna och havet la sig som en spegel. Så vi har nu fiskat tre dagar i strålande solsken och mer eller mindre ingen vind, nästan helt uteslutande efter hälleflundra, och fisket har minst sagt varit grymt. I söndags guidade jag Thomas och Dan i båt 7 och planen vara att fånga flundra, storleken var inte så relevant då Dan aldrig fiskat hälleflundra förr och fånga fisk var det viktigaste. Guidebåten och båt 3 hakade också på och vi fiskade tillsammans i ett område vi vet fisket för tillfället är hett, och det tog inte mer än 10-15 minuter innan Örjan i båt 3 drillade flundra, då gubbarna i båt 3 var av samma gäng som mina gubbar i båt 7 så vevade vi upp för att bevittna en svettig fight över i båt 3. Tyvärr vid landningen gick det inte vägen och fisken som tippat var runt 130 centimeter lyckades hoppa och kroken vid båtkanten och simmade snabbt ner till botten igen. Fisket fortsatte och förväntningarna var på topp, fisket var dock segt och timmarna rullade på, men ett par timmar efter lunch så dunkade det till ORDENTLIGT i Dans spö. Dan som fortfarande aldrig drillat flundra förr började tänka  att han satt fast i botten, men som många gånger förr här uppe så började botten röra på sig och som följd sprutade det ut lina ur Dans rulle och jag kände att detta inte handlade om någon mellan klass fisk så jag lät Dan förstå att det handlade om en riktigt rejäl fisk. Dan var cool lugn och han insåg allvaret. Fighten gick som en dans och 8 minuter senare fick vi syna en riktigt stor fisk närma sig ytan, landningen gick fint och fisken mätte hela 160 centimeter! Fisken fick som alla andra stora fiskar här hos oss på Nordic Sea Angling friheten åter och känslan att se ett monster simma vidare är helt fantastisk.

Måndag morgon var det dax att guida grabbarna från Halland i guidebåten, och tyvärr hade dom inte haft någon vidare fisklycka dagen innan, så det var inget snack om att dom skulle göra något annat än att nöta flundra och målet var att dom skulle fånga sina livs första flundror. Då strömmarna låg helt rätt under morgonen på stället som hade levererat dagen innan så var planen att inleda där och när strömmen lugnat sig runt lunch åka till ett än så länge ofiskat område för iår. Första driften gav ingenting, men på andra driften när vi gled ut över en liten fin kant där det gick från 30 ner till 40 meter så hade Magnus rätta knycken och lyckades kroka i en fisk var allt annat än glad, och rullen började fullkomligt skrika!!! Magnus fick slita som bara den och fisken var något av det piggaste jag själv sett, rusning på rusning så körde fisken med Magnus och när han efter 15 minuter äntligen lyckades få upp fisken 30 meter från botten så vände den och tuggade ner till botten ytterligare en gång och det var bara att börja om. Men en stund senare märkte vi att fisken lugnat ner sig och Magnus kunde nu äntligen pumpa upp fisken till båten och efter ännu en lyckad landning kunde vi mäta Magnus första flundra till hela 162 centimeter! Helt overkliga första flundror för gubbarna denna veckan. Men vi fiskade vidare och enligt planen så runt lunch tid begav vi oss till ett annat område, efter ett snabbt stopp för att kolla hur strömmen gick över området, la jag upp båten för att drifta över en fin hylla på 45 meter, allting stämde och det var bara en tidsfråga innan nästa flundra skulle sitta, denna gången skulle det visa sig vara Christoffers tur att känna på krafterna hos hälleflundran. Ett par minuter in i första driften på det nya stället så nitade Christoffer i en fisk och även denna gång skulle det visa sig vara en riktigt stor fisk, fisken gick tungt längs botten och den bjöd Christoffer på en riktig omgång som han sent kommer glömma. Efter en 10 minuters tuff fight kunde vi syna fisken och denna gången var den klar att landas med en gång och när vi väl fått mätt fisken så var även Christoffers livs första flundra hela 165 centimeter!!! Som övriga fiskarna fick den efter lite plåtning och återhämtning från fighten simma vidare ner i djupet.

För att lägga lite extra grädda på moset gick båtarna ut igår för att avsluta veckan med ännu en stor flundra, och även denna gång var det Dan i båt 7 som briljerade med en riktigt fin fisk på hela 145 centimeter och denna fisk fick summera ihop veckan och vi kan nu säga att flundra är i full gång här uppe!

Återigen stort grattis till alla fantastiska fiskar från mig gubbar och tack för en fantastisk vecka!

Tight Lines// Douglas Dahlberg

Christoffer 165 centimeter!

 

Magnus 162 centimeter!

 

Dan 160 centimeter!