Rivstart på säsongen i Å!

Äntligen är säsongen igång här på Å! Denna vecka, den första 2018 här på Å har vi lite mjukstart med bara tre båtlag på campen, men fisket däremot drog igång med en riktig rivstart. Vi drog ut runt kl 9 på torsdagsmorgonen och möttes av en flock späckhuggare på 10-15 djur när vi rundade Lofotspetsen och körde norrut. I guidebåten var målet för dagen att hitta torsk och sedan under dagen eventuellt försöka känna på någon hälleflundra. Vi körde direkt ut mot ett område med grundtoppar på ca 20-30 m som ligger precis i anslutning till en brant kant ner mot 100 m. En plats som vanligtvis håller rätt bra med torsk vilket den gjorde! Efter att ha fiskat ett par minuter utan någon kontakt kunde vi se på ekolodet hur ett stort stim började synas på botten och i samma sekund började ett vansinnigt torskrace. Vi drillade torsk efter torsk och medelvikten var smått otroligt bra med många fiskar runt 15 kg och strax över med en grym toppfisk på 21 kg!

Efter ett par timmar var samtliga åtta armar i guidebåten slutkörda och vi bestämde oss att skifta fokus och satsa på hälleflundra istället. Efter en kort förflyttning la vi första driften och några minuter in i den hörs en uppjagad Alex på radion som guidar våra brittiska gäster ”Då var årets första flundra landad på Å, 169 cm rätt hyfsad start!” Vi fiskar vidare efter flundra under eftermiddagen men varken vi i guidebåten eller Alexander och britterna lyckas kroka något mer.

Ny dag, nya möjligheter. På fredags morgonen var alla i guidebåten taggade på flundrafiske, så i sällskap av britterna som nu är helt sålda på flundra styrde vi söderut i hopp om att kunna knipa några plattfiskar. Efter ett par drifter och ca två timmars fiske hojtar Martin till i fören på guidebåten och hans spö står i en härlig båge! Vi andra vevar snabbt upp för att inte vara i vägen och efter lite stånk och stön kan vi efter ett par minuter säkra en kanonfin flundra på 118 cm. Vi vänder snabbt om för en ny drift och samtidigt ropar britterna på radion att det är fisk på kroken och någon minut senare har även de landat en flott flundra på 102 cm. Vi nöter på och någon timma efter att Martin fått sin flundra är de Emils tur att stå med full spöböj i fören. Även denna är en riktigt fin fisk och mäter 119 cm, stort grattis! Efter det dör fisket av allt mer och vi kämpar på ett par timmar till men utan resultat. Vi åker mot hamnen vi 16;30 och är mer än nöjda med starten på den här veckan och laddar batterierna för kommande dagar.

Tight lines!

André Starkenberg och Alexander lindgren

Mark med sin drömfisk på 169 cm!