Allt från torsk, delfiner och knölvalar till kungskrabba och polariskt lågttryck i Havöysund

Veckan har fortsatt på samma sätt som den började här uppe i Havöysund med hård vind från norr och kraftiga snöfall. Under fredagen var vi mycket begränsade i och med den hårda vinden vilket gjorde att vi inte kunde komma ut på skreifiske. Vi satsade istället på flundrafiske på en vindskyddad plats strax utanför campen. Men efter ett par timmar utan några kontakter åkte vi hemåt igen och laddade för lördagen.

Prognosen för lördagen visade 10 m/s nordlig vind vilket betyder mycket tuffa förhållanden på våra skreiplatser. Men trots det satte vi efter frukosten på lördagsmorgonen kurs norrut med siktet inställt på skrei. Efter ett par sjömil i hård motsjö så gjorde vi vårt första stopp och stora stim med torsk visade sig på ekolodet. Fisk på kroken direkt för gästerna och det hårda vädret tycktes inte lika tuff längre. Efter att fyllt upp backarna med lite matfisk började vi söka runt allt mer i området i jakt på större fisk. Fisken tycktes vara överallt i området och var vi än stannade så visade ekolodet stora stim under båten. Medelvikten på fisken låg mellan 5-8 kg med många bättre fiskar upp emot 15 kg. Men efter lite nötande landade våra gäster i från Litauen en riktigt fin fisk på 23 kg vilket blev dagens toppfisk.
Som grädde på moset fick vi som så många gånger tidigare i år sällskap av knölvalar som lugnt simmade förbi 150 m från oss som i sin tur hade ett par vitnosdelfiner i släptåg. Framåt 15;30 kände vi oss nöjda och styrde hemåt för lite arbete i filérummet.
Vid 20 tiden var alla lite lagom mosiga efter en tuff dag på havet och det var dags för veckans höjdpunkt, kungskrabb-buffén!

Idag söndag är vi tyvärr inbåsta, ett polariskt lågtryck har dragit in och det blåser upp emot 20 m/s ute på fiskeplatserna.
Så är det ibland men vi är inte bittra för det. Vi håller tummarna för att vi snart kan komma ut igen på jakt efter monsterskreien!

Tills dess, Tight lines! // André Starkenberg och Douglas Dahlberg