Ny långtur på Vesterålen levererade stor torsk och sej!

När det landas en sån drömfisk som Lasse fångade, en hälleflundra på 238cm så tar det ett tag att smälta vad som hänt. Dalmasarna som tidigare var kända här på NSA att vara ute riktigt länge verkade väldigt avslappnade och nöjda med fisket, till den grad att sista dagarna spenderades på land(!). Att bli mätt på fisket under veckan måste vara det ultimata betyget på hur det är att fighta och landa en sån här fisk. Det väcks även många känslor och tankar, inte bara hos fångstmännen utan hos de som sett fisken.

Några av de som sett den ville inte något annat än att återvända tillbaka till platsen som kan leverera magiskt stora fiskar.
Det fanns en chans till och två båtar åkte tillbaka ut på långtur redan dagen efter. På vägen ut från Eidsfjorden möttes de av späckhuggare som tornar upp med sina stora ryggfenor i ytan, en familj på kanske 10 djur som ville visa sig. När de kommer ut inleds turen med torskrace och Johan från Borås pressar upp en stor torsk på 17kg, det kommer upp många fina torskar mellan 10-15kg innan de bestämmer sig för att göra annat än att hugga. Det gör inte så mycket då det i frivattnet är ett konstant lager av småsej som precis under uppvaktas av större sej. Det blir ett större antal sejar som verkar vara överallt. Dessa hade också en vikt på mellan 10-15kg. En av båtarna åkte till långakanten och hade flera drifter där alla drillade stor långa. Ett par vikvalar passerade båtarna och kikade nyfiket under fisket. Hälleflundrorna högg inte den här turen men vi ska tillbaka dit och utforska ännu mer!

Kan nämna att det inte långt från campen drillades en större fisk som slet av linan och ytterligare en som öppnade en fjäderring. Vi har totalt sett haft fyra stople ut denna vecka. Det hade varit spännande att se vad som orsakat materialbrotten. Alla hade tydliga tecken på större hälleflundra. En av platserna hade enorma stim av makrill runt sig och ett mycket stort antal torskar fångades. Än är inte den sista giganten fångad här på Vesterålen men det krävs en hel del för att toppa det nuvarande camprekordet.

Christian Karlsson, Vesterålen