Det alternativa fisket på Sørøya

Sørøya går under namnet Storfiskens Rike men man ska inte glömma det ”lättare” fisket när man är ute på ön. För här finns nämligen en enorm potential för fantastiskt fjällfiske eller varför inte bryta av de tunga havsfisket med lite lättare spättafiske.

Detta gjorde i alla fall gänget i guidebåten då de blev avsläppta vid en fin liten sjö med möjlighet till lite fjällvandring till fler ännu finare sjöar. Trots att det blåste mycket på havet så kunde de istället hitta läsidor och njuta av sommarvärmen. När jag kom tillbaka för att hämta gästerna så hade de lyckats fånga 3 öringar varav dagens största gick till Mårten.

i Lördags tog jag själv tillsammans med flickvännen och vår praktikant Rikard Bergling också en tur utanför hamnen med siktet inne på havskatt och Rödspätta undertiden som gästerna i guidebåten fick uppleva Storskalltaren tillsammans med Guiden Sebastian bakom ratten.

Vi får ett par mindre Rödspättor och sandskäddor utanför hamnen och helt plötsligt får vi besök av en flock tumlare som börjar cirkulera kring båten. Vi njuter av skådespelet, naturen och allt runt om kring! Vilken livskvalité!

När vi sedan lägger andra driften i försök att få havskatt så krokar jag på något som uppför sig konstigt. När den väl kommer upp till ytan ser vi att det är en STOR rödspätta som har tagit Westin jiggen Crazy Daizy 300gr! En sådan stor jigg ska inte kunna gå att få rödspättor på men tydligen. Rödspättan vägdes till 1,95kg och blev således dagens största. Nu var det bara en havskatt till Tina kvar så skulle dagen var bärgad. Vi åker utanför öarna och lägger en drift på en av de närmaste topparna. 2 minuter senare står Tina med spöböj och upp kommer hennes första havskatt! En efterlängtad fisk som hon nu kan checka av på sin lista! Frågan är vad som blir här näst?

Så med den här nyheten vill jag bara uppmana folk att inte stirra sig blint på storfiskar utan att faktiskt ta chansen att få se den fantastiska naturen genom fjällfiske eller varför inte testa på det lätta spättafisket där man har möjlighet att fånga många olika spännande arter! I alla fall som ett alternativ till de vanliga fisket!

Missa inte helhetsupplevelsen!

Johan Mikkelsen, Rikard PJ Bergling, Sebastian