27kg torsk, 4kg uer och 127cm flundra på Sørøya

Måndagen började med låga vindar och gammal sjö som rullade in längs kusten. Guidebåten och båt 8 styrde kosan mot Sildboen där vi möttes av enorma sejstim. Vi tänker att det här kan ju bara bli succé! Redan på första driften smackar det flundra på Mårtens spö och vi kan landa en fin matfisk runt metern. Ett par torskar landades också men sedan dog fisket av helt.. Trots enorma stim av betesfisk så ville inte rovfisken bita. Efter många timmars nötande utan resultat så bestämmer vi oss för att fortsätta fisket vid Reis. Genast står spöna i stora gung ner mot havets djup. Och torskar i 15 kilos klassen landas med en topp på 18,8kg till Mårten i guidebåten. Inte långt efter ser vi hur Pär står med sitt ultralätta fiskespö och böjt till korkhantaget. De ropar att det antagligen är flundra på gång.
Vi följer båt 8 och den intensiva kampen på den lätta utrustningen. Helt plötsligt ser jag Thomas slänga sig ut med kveitekroken i högsta hugg.. Fisken är säkrad och ett jubel i båten avslöjar att deras gissning var rätt! Den mättes till 127cm tagen på 100meters djup på super lätt utrustning. Helt otroligt att det gick!

Strax efter bestämmer sig vi för att testa flundralyckan vid Kveitesund där Roger lyckas fånga en fin flundra på 96cm som märktes och återutsattes. Inte långt efter rapporterat båt 8 att de har ett grymt torskfiske ute vid Runningen med en toppfisk som drog ner vågen till hela 27 kg! de hade också en till torsk på ca 20 kg.

Väl i hamn möter jag Guiden Sebastian som har varit ute och kört in en ny motor tillsammans med mekanikern och som då självklart passar på att fiska lite. Denna gången blev det en uersatsning. Trots att de rapporter om trögt fiske så lyckades i alla fall Sebastian ta nytt personligt rekord på 4 kg!

Ännu en fin dag på Sørøya

Johan Mikkelsen, Sebastian ”Lappen”, Rikard ’PJ’ Bergling