Djupt flundrafiske i Havöysund, 17/5

Efter en grym start på torskfisket så drog vi över till östra Hjelmsöya för att söka lite nytt. Sjön började bygga lite mot strömmen så det var klurigt att hitta torsken med hjälp av ekolodet. Efter ett tag gav jag upp och körde till ett ställe som ”såg bra ut”. Det small direkt och innan vi visste ordet av hade ytterligare några riktigt fina torskar landats.

Jag lade driftet på en kant ner mot en ränna för att sedan drifta över en topp. Mitt i rännan vevar en av killarna upp för att kolla stingerkroken och 50m över botten säger det smack! Flundra på, inget stort men ändå en rolig fight. Ca 3m under båten ställer den sig upp och skakar till. Linan blir slack och kroken lossar… skit också.

Jaja, på’t igen. Torskfisket dör av lite så jag berättar att vi skall flytta på oss till en annan kant som eventuellt håller lite mer torsk… Strax efter jiggarna landar smackar det till igen. Fisken känns tydligen mer som en torsk än en plattfisk då den helt snällt följer med hela vägen upp till ytan där jag kan säkra den. En riktigt fin, välmatad 15-kilosfisk från djupet – skoj!

Problemet i sånna här lägen är att man gärna vill för gästerna berätta att man varit lite ful och lagt sig på ett flundraställe. Svårigheten med detta är att ifall man gör det efter man landat en flundra och inte före låter man som en pajas som vill låta hemskt mycket duktigare än man är. Jaja, jag tänkte att jag i vart fall får ringa Ulf och berätta att jag riktar flundrafiske på 110m djup. Jag berättar stolt för honom och lägger sedan på och hinner knappt klicka på knappen innan Dicks spö står i en djuuuup båge och pekar ner mot fisken som tagit jiggen nere på 106m.

Det pumpas och pumpas och fisken rusar. Vi håller på i ca 15min innan fisken kommer upp till ytan. Den säkras och kan efter MÅNGA om och men krokas loss. Därefter mäter vi den till hela 151cm och Dicks leende lyser som solen själv när han lossat tailrepet och givit fisken sin frihet åter.

Vilken dag, vilka fiskar och vilka fiskare.

Hannes Ribbner, Havøysund