Det var som Piff och Puff på julafton!

Så vände fisket från bra fiske till drömfiske över en natt! I tisdags morse när jag kom ner på campen kl 06.30 mötte jag ett gäng från Båstads havsfiskeklubb från Norge. Jag frågade hur fisket hade gott och genast så satte dom igång och pratat helt exalterade i mun på varandra på klingange norska, precis som man hör Piff och Puff på julafton! Den enda mening som jag han uppfatta var: ”Det var helt rått alltså!”, som dom hann säga ca. 10 gånger på 1 min! Jag fick avbryta dem och be dom ta det från början igen lite långsammare och att en pratade i taget. Då berättar dom om ett helt sjukt kveitefiske. Det hade alltså landats runt 40 hälleflundror på 6 båtar, och det roliga var att det hela började med att ”Masarna” hade ropat på de andra båtarna över VHF´n och sagt att dom hade haft flera kontakter. Dom andra båtarna kom givetvis dit och sedan var det dubbelhugg och kontakter stup i ett. Det var visst ett j…. liv över radion. Topp fisk blev 164 cm tagit av Morten Hvam som dessutom har fångat en torsk på hela 41,72 kg för några år sedan på Söröya, vissa har känsla för stora fiskar . Lagom till frukost så kom de 6 båtarna in och gissa om det blev fart på resterande båtar som precis vaknat och börjat äta frukost…

Det blev verkligen stor aktivitet på fiskecampen och alla mer eller mindre sprang till sina båtar och begav sig ut i full fart. Jag själv tog vår reservbåt och begav mig ut med mina barn som är här på besök. Målet var så klart kveite! Vi hann inte mer än lägga oss och påbörja första driften förrän det var dags att höra om den första hälleflundran som var landad. Sedan kom det fler och fler rapporter över VHF´n. Lyckan var total!

Själv så fick jag vara med om en dröm. SMACK, och spöet böjer sig och linan viner ut och jag hör hur min son, Pan på 8 år, skriker med stor glädje att han har hälleflundra på kroken. Efter en kort men hård fight så kan vi landa hans nya PB på 85 cm. Kort där efter smäller det igen i grejerna och denna gång var det min äldsta son Andreas (14) som står med ett bra spöböj och drillar hälleflundra. Även denna landas och mätts till 95 cm. Nytt PB till honom också. Det hela slutade med att Pan landade ytligare en hälleflundra till, och jag tappade två men nollade. Men, jag är rätt säker på att jag var gladast av oss tre och förmodligen den stoltaste pappan i världen!

Väl på campen på kvällen, så räknade vi ut att de sista 24 tim landandets mellan 70-80 hälleflundror, var av många över 1 m, och 2 över 50 kg med topp på 164cm! På campen så svävade alla runt på små kveitemoln och pratade om det brutala fisket som dom upplevt. Snacka om kveitefeber!!

Då kan man bara säga en sak: Grym avslungning för denna vecka, och Havöysund fortsätter att levererar stora fiskar i Storkveitans rike!

Ulf ”Oxen” Hugsén/ Jörgen”Grodan” Sanden

Pan och Andreas med fin hälle