Första veckan för sesongen i Havöysund! – 178cm Flundra

Nu var vi äntligen igång i Havöysund o ch det känns helt fantastiskt. Med ett härligt gäng i guidebåten och ytterligare ett gäng i en annan båt så har vi nu kört ett antal dagar på havet och tampats med tuffa syd/ostliga vindar hela veckan som av och till dragit på ordentligt. Vi har vid ett par tillfällen lyckats ta oss ut till torsk områdena och där har vi funnit mängder med fisk men vi har dock haft svårt att hitta dom stora exemplaren. Under torskfisket i lördags så var vi med om något fantastiskt när vi drev upp på en topp då det small till som bara den samtidigt på Dan och Jans spön i guidebåten, det blåste och stökade ordentligt på havet och vi insåg snabbt när båda rullarna ylade ut med lina att vi hade dubbelhugg på hälleflundra. Vi lyckades landa båda fiskarna som mätte 130cm till Dan och 147cm till Jan, helt galet och dessutom var det deras livs första flundror, så stort grattis till grabbarna som löste det exemplariskt!

Under gårdagen körde vi en tidig start och begav oss norr ut med guidebåten, förutom en fin morgon så fick vi oss en otrolig naturupplevelse när vi i närheten av nordkapp stötte på en hel flock med knölvalar som hade en festmåltid utan dess like, på menyn stod det Lodda och vi kunde under lång tid på nära håll beundra dessa häftiga djur.

Dagen igår spenderades på flundra under det stigande tidvattnet efter ett lyckat torskfiske under morgonen, vi hade god känsla och fina förutsättningar för att lyckas. Marcus i guidebåten var den sista i båten till att fånga sin första flundra vilket han ofta fick höra av sina goda kamrater i båten då tugget gick gött mellan grabbarna. Det skulle dock bli annan ton i pipan efter att det kom upp ett riktigt as på ekolodet som slukade i sig Markus bete och han stod helt plötsligt med ett dubbelvikt spö och en rulle som fullkomligt skrek när fisken satte iväg några helt sinnessjuka rusningar. Vi lyckades landa fisken och mäta den till fantastiska 178 centimeter och vad mer kan man säga än att det är en riktigt galen första flundra för Markus som aldrig tidigare fångat en hälleflundra. Hon fick självklart simma vidare efter några fina bilder och grabbarna kände sig riktigt nöjda efter en fin och lång dag på havet.

Våra andra gäster som rattar en båt själva spenderade sin dag i ett annat område i jakt på torsk, och förutom fina torskar i mindre storlek så drog dom en riktigt stor havskatt! Dm fick aldrig vägt fisken men jag kan med gott samvete säga att den vägde minst 6-7 kilo, en riktigt fin bit.

Tight Lines// Douglas & Andreas