Spegelblankt hav och höst flundror i Havöysund

Näst sista veckan för säsongen är nu skriven i böckerna här i Havöysund, många associerar hösten här uppe med kyla och lite tuffare förhållanden, men denna veckan har vi verkligen fått se motsatsen och fått njuta av fantastiska dagar på havet där solen stått på näst intill hela veckan och vinden har vart mer eller mindre noll. Veckan startade med en riktig pang start och jag gav mig iväg med grabbarna i guidebåten på flundra jakt med följe av några fler båtar, stor flundra stod självklart på menyn och efter att inlett fisket med en segare förmiddag så hittade vi en tunga som höll fisk. Upp på strukturen så får vi på två flundror som vi tappade båda två efter några pumpningar direkt efter kroknings tillfället, det var inget snack om att det var riktigt stor fiskar vi hade tappat… Isak och André fick bita ihop och komma igen men efter att jag hade riggat på en ny sej åt André så tog det bara några sekunder innan det river iväg i hans rulle igen och denna gången så satt den ordentligt! André som aldrig fångat en flundra i sitt liv tidigare fick sig en redig omgång och det var ytterligare en riktigt fin fisk sm vi kunde mäta till hela 163 centimeter och den fick bli första flundran för veckan i båten. Vi krigare på under dagen och drog ett gäng fiskar till med bland annat en fin spinn flundra på 126cm. Dagen där på så var det mer stor flundra jakt och guidebåten med följe av några fler gick till ett område som inte brukar svika oss denna tid på året och inte denna dag heller. Anton i guidebåten fick smaka på den bittra sanningen av flundra fiske när han krokat en fet flundra som tyvärr gick som segrare ur fighten så linan tyvärr small av, men han fick sin revansch på en fin fisk på hela 118cm ett tag senare. En av de andra båtarna drog det långa stråt med en kanon fisk på 170 centimeter. Båt 9 körde ett annat område och hade en kanon fisk på 157 centimeter som dom dagen därpå backade upp med ytterligare en riktigt fin fisk på 152cm!

Grabbarna i guidebåten körde även ett försök på torsk under helgen, det var svårt då betesfisk stimmen flyttade sig hela tiden men när dom väl fick ner grejerna på rätt stim så stod stora torskar parkerade under stimmen och dom kunde landa flera fina fiskar med topp på 15 kilo! Andreas körde under måndagen grabbarna i båt 9 och 12 upp till ett riktigt spännande område i jakt på STOR flundra. När första spöt i Andreas båt kom ner till botten på första så kom det direkt in ett otroligt stort eko på ekolodet som sög i sig betesfisken, den började gå och dom krokade fisken men tyvärr så gick den in under båten och lyckades på nåt oklart sätt kliva av… men med tanka på det ekot så var Andreas säker på att det var fisken dom var ute efter. Det var bra action för grabbarna och dom hade många kontakter, båten bredvid landade 3 flundror i första driften på 120, 122 och 128 centimeter. Jag hade en segare förmiddag med guidebåten på ett annat område, men båt 5 mer Truls å gänget lyckades hitta en riktig kanon fisk på hela 158 centimeter! Lars lyckades dock dra en spektakulär fisk som var en riktigt fin havskatt på hela 6 kilo som inte är helt vanligt och riktigt cool bifångst. Jag gjorde senare en förflyttning till grundare vatten i en vik för lite action, spinnfisket levererade och Isak som fortfarande väntade på sin livs första flundra fick äntligen kroka en på spinn och glädjen för den precis godkända fisken vart total! Vi lyckades dra ett bra gäng fiskar med påbud för fler vilket var riktigt kul efter en trög förmiddag.

Näst sista dagen fick en chans till på storflundra och jag drog med grabbarna i guidebåten till det området dom körde under helgen och hade haft påbud på fet fisk. Vi började morgonen på en kant där det stod en hel del fisk och Anton fick på en bra fisk som han krokade, den drog en riktig vrål rusning in under båten och innan vi han få ordning på situationen så klev fisken av. Vi hade många fiskar som tog våra betesfiskar men dom var riktigt svåra och spottade, jag lyckades själv pilla upp en liten matfisk på jigg men vi kände att vi skulle flytta oss då det verkade vara mycka små fiskar. Dagen var trög och det var svårt att få stigarna på ekolodet till hugg, men senare på eftermiddagen skulle Lars visa vart skåpet skulle stå. Ut över en fin kant till en håla så drar det iväg på Lars spö och han krokar en fin fisk! Den bjöd på en bra fight och Lars har väntat länga på att få bända i en tung fisk. Fisken blev landad och mätta fina 143 centimeter och det gjorde dagen lyckad och Lars var otroligt nöjd.

Sista dagen bjöd på starka vindar och många på campen var nöjda och valde att inte gå ut. Vi i guidebåten nötte dock på i närområdet och lyckades dra några flundror i fin mat size. Lars drog en riktigt spektakulär fisk på 85cm som klippte hans jigg precis under båten när han snabbt vevade upp jiggen så den blev go kalabalik när den flög omkring bredvid båten efter krokningen. Detta fick summera ihop en riktigt lyckad vecka och nu blickar vi fram över årets sista vecka här uppe i Havöysund.

Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén

t