150+ efter svår vecka i Havöysund

Då kan vi bocka av en minst sagt utmanande vecka här uppe i Havöysund där vädret varit riktigt tufft och begränsat fisket för oss under hela veckan. Inledningsvis fick vi spendera första dagen på land men efter det har vi vart fall kunnat fiska, vi har blandat lite olika fisken under korta perioder när det funkat att gömma sig från vind och sjö. Vi hade vid ett tillfälle en sväng på rödspätta där vi krigade i lite väl grov sjö med de lätta grejerna, men lyckades peta upp ett gäng fina spättor och sandskäddor. Egentligen gick vi och väntade på att äntligen kunna komma ut på torsk fiske för att få bända ordentligt, och under söndagen så var det äntligen dax att köra ut på torsken då vinden la sig, sjön var fortsatt grov efter en lång period med nord/västliga vindar men fiska var inga problem och fisken var på plats. Vi drog under förmiddagen stora mängder torsk med fiskar som inte var långt undan 15 kilo i topp. Efter lunch fick vi avbryta torskfisket då sjön var väldigt påtaglig för vissa gäster, men med det otroliga vädret så styrde vi bara om skutan mot heta flundra områden på det stigande tidvattnet.

Området som tidigare givit stora flundror låg nu helt spegelblankt och strömmen var perfekt, det kliade ordentligt i fingrarna när tankarna kring ett riktigt pang hugg gick i huvudet, men gästerna som inte lyckats se någon flundra de andra dagarna hade inte riktigt tron uppe då den myomspunna platta fisken vart svår mot oss. Jag fiskade på för att hålla modet uppe i båten och mycket riktigt så klev det upp en fisk på första driften som klippte till min jigg efter ett snabbt uppvev på 10 meter, jag sneglar på ekolodet och ser att fisken står kvar under jiggen och efter ett par snabba knyck så slukar fisken i sig curly tail jiggen ordentligt och jag sätter kroken. Fighten var lam då dom är lite köld stela och vi landade fisken på under 3 minuter och mätte den till fina 151 centimeter, alla blev sjukt taggade och nu var det ett helt annat mode i båten! Någon drift senare så ser jag ett riktigt riktigt bra eko kliva upp mot min tyska gästs betesfisk och när han precis hunnit förstå att det var något på G, så tar flundran sejen och står väldigt stilla, ett ögonblick senare när det var dax att ta den så sätter tysken kroken på den stora fisken, men då ger tyvärr hans privata utrustning med sig och rullen var finito, stort trassel i rullen uppstår och när fisken sakta spänt upp linan och vi sätter press på fisken, fullt medvetna om att det kommer skita sig, så small linan av… riktigt tråkigt men det var tyvärr inte mycke vi kunde göra. Driften fortgår och utanför kanten på 55 meter så kliver det upp en till flundra och slukar Björns betesfisk, denne gången skulle den bara sitta och efter att väntat ett ögonblick så smaskar Björn på ett brutalt fint mothugg och det svarar helt otroligt i grejerna följt av ett överväldigande huvudskak och sedan så tappar kroken sitt fästa och fisken är borta… helt sjukt men aa vi kunde leva på det adrenalinet ett tag då alla var i chock tillstånd.

Följande dagar var blåsiga och tuffa samt att fisken i närområdet lös med sin frånvaro så vi tackar samtliga gäster för en stark insatts trotts det utmanande vädret och fisket! Nu blickar vi mot en ny vecka och ber för att vädergudarna är med oss här uppe, för då vet vi att dom stora madammerna ligger där ute och väntar på oss!

Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén

N