140+ kveite og store torsker i Vesterålen!

Enda en uke er i gang i Vesterålen, og den har ikke akkurat startet dårlig! Vinden har stått på ganske heftig de første dagene, men heldigvis har vi fått vinden fra nordøst. Selve Vesterålen har gitt oss le de siste dagene, og har muliggjort fisket en god bit utenfor campen. Og allerede første dagen kunne Håkon ta med den svenske gjengen fra Gøteborgstraktene, til en torsketopp som har levert ekstremt bra siste tiden.

På torsdag var det heller ikke noe dårligere enn forrige uke. Fisket begynte ganske seigt for Guidebåten den første timen da man forsøkte å lete opp torsken. Men Håkon så seg ut en grunntopp nære djupt vann, og søkte området. Her sto småseien tett, og da bruker også de store torskene å beite på disse under. Det viste seg straks at det sto mengder med torsk ned kanten, og det drøyde ikke lenge før alle mann alle sto med hver sin stangbøy. Nå var det stortorsk på gang. Gutta fikk flere grove torsker over 10 kilo, og de aller fleste slo sine PB på torsk ganske kjapt denne fiskeøkta. Mattias dro det lengste strådet, og smacka opp en torsk på hele 19 kilo! Det var non stop action, og de fikk flere fisker i 14-15 kilosklassen. Etter dette racet var de ganske fornøyde allerede, men driften gikk videre. Mattias hadde byttet over til meite med hel sei. Og der det finnes god tilgang på mat, finnes også de store flate.. For i kanten på toppen, så skulle det virkelig måke til. Mattias sto med stanga ned i vannskorpa, og det hylte ut av snella. Håkon skjønte umiddelbart at det var dronninga som hadde tatt agnet, og gjorde klart kveitekroken. Etter en brutal rusning, begynner pumpinga. Etter å ha halt inn torsk i flere timer, så var nok Mattias nokså sliten fra før. Men adrenalinet tok nok overhånd, og han vant sakte men sikkert line. Før man visste ordet av det, så var fisken ved båtripa, og Håkon kunne sikre en fantastisk PB-kveite til Mattias på 146 cm!

På fredag skulle vinden være nokså sterk, og vi valgte derfor å holde oss i fjorden. Guidebåten ønsket et variert fiske, og ville prøve seg på ulike metoder og arter. I Vesterålen er vi så heldige at vi har et unikt artsmangfold rett utenfor campen. Vi har den dype Eidsfjorden som holder flere interessante dyphavsarter, og vi har grunnene som holder torsk, sei, kveite, lyr, kolje etc… Så vi tok oss en tur på fjorden. Vi rigget opp lette haspelstenger til lyr! Kun 5. minutt unna campen har vi noen heftige lyrtopper. Fisket foregår på veldig grunt vann, og det gir helt brutale hugg! Vi testet flere ulike spots, og alle i båten fikk stangbøy med utrolige kule fighter. Det var bra snitt på fiskene, og alle i båten fikk flere Lyr (bleka) over 4 kilo. Dette er en veldig stasjonær fisk, så vi forsøker å ikke ta noen av fiskene vi får. Det er fort å ødelegge en bra lyrplass om man skal ta alle sammen. Etter å ha fått noen fine Lyr hver, skulle vi ut på dypet. Kun 4-5 minutt unna grunnene, kommer 200 meterskurven. Der finnes flere ulike arter, men de mest vanlige er Uer og Hvitting. Til tider var det plagsomt mye sei mellom 4-8 kilo som tok agnet vårt på vei ned, så vi måtte flytte rundt litt på oss. Men vi fant solid med Uer etter noen forsøk, og fikk noen fine matfisk rundt 2-3 kilo, og vi fikk flere fine hvittinger straks over kiloen på samme plass!

I går skulle vår egen sjef Jimmy, ut med en vennegjeng på litt torskefiske, og de hadde bra suksess! De dro til området som har levert bra den siste tiden, og fikk flere fine torsker i 10-kilosklassen. Her var det igjen bra action, og de fikk også flere storsei da de kom ut på kanten. Men det kuleste var nok da Mattias skulle speedjigge med litt lettere utstyr etter seien, og det sa pangstopp. Etterfulgt av en bra rusning, trodde de at de hadde fått på en monstersei. De oppdaget fort at det ikke var en sei, men en kveite straks over meteren som hadde tatt på speedjigg! De andre båtene på campen avventet fisket sitt til senere på kvelden, da natten skulle vise seg å være nokså vindstille og fint. Gjestene har ikke våknet enda, så jeg gleder meg til å høre hvordan det har gått i natt… Det er helt greit vær i skrivende stund, og vi sikter på å gått ved lunsj ca med Guidebåten.

Det har vært en knallstart på uken så langt, og vi håper virkelig det fortsetter i samme spor! Været de kommende dagene ser noe ustabilt ut, men det er heldigvis noen vinduer med pent vær også, så vi utnytter nok disse stundene til å komme oss ut! Følg med videre…

Tight Lines // Jørgen Zwilgmeyer, Håkon Nilsen