En båt, 17 kveite på 2,5h – Rätt plats, rätt tid – Lofoten

Att Lofoten är ett av Norges bästa plats för att komma i kontakt med en riktigt stor kveite det är något vi har fått lära oss genom åren. Men att Lofoten erhåller också ett fantastiskt mängdfiske efter kveite är kanske nått som man inte hört tidigare. Så vi tänkte belysa det här fantastiska fiske på försäsongen efter kveite då guiden Johan och hans flickvän Anne tillsammans åkt ut på havet med vår tidigare kollega André Starkenberg. Det är nämligen så att när skreien är på väg tillbaka så är det fortfarande enorma koncentrationer av betesfisk nära kusten. Både sill och lodda. Med betesfisken följer även havets topp predator – Kveiten. Därav har vi fått uppleva ett grymt mängdfiske efter kveite så här års, vanligtvis brukar det absolut bästa mängdfisket vara i April-Maj. Senare på sommaren ankommer makrillen och då brukar även de allra största kveiten komma hit i stora koncentrationer.

Men nu ska ni få höra, dagens plan var kveite och de planerade både fiskeplats och tidpunkt utifrån rådande förhållanden. Med tanke på resultatet så kan man ju bara ta av sig hatten och säga att våra guider har lokalkännedomen efter alla deras år på haven här i Nordnorge och säkerställer en fantastisk upplevelser till ni som bokar en resa med oss. De lyckades nämligen landa 17 kveite på en intensiv huggperiod på endast 2,5h fördelat på de 3 personerna i båten. De hade trippelhugg på kveite vid TVÅ tillfällen och hade ytterligare ett par dubbelhugg under den här tiden! Total kaos i båten men med ett grymt lagarbete så lyckades dom lösa det mesta förutom något enstaka trassel under trippeldrillningen. Dagens största mättes till 115cm men de flesta var runt 90cm. De fick kveiten både på betesfisk riggad med cirkelkrok samt på jiggen Crazy Daizy 400gr från Westin Fishing. Fördelen med cirkelkrok är att den sitter alltid perfekt i mungipan på kveiten och därför ger den också minimal skada på fisken så att de kunde släppa ut 16 av de 17 som de lyckades landa. En av kveiten bestämde de sig för att behålla som de sedan tillagade på grillen. En perfekt avslutning på dagen!

Som alltid förespråkar vi Catch & Release för att behålla detta fantastiska fisket så vi har minimal påverkan på de lokala bestånden.

Nu har vi inte så många gäster den kommande tiden pga. reserestriktionen som råder, men våra guider står redo så tveka inte med att kontakta oss ifall du bor i Norge för att få uppleva det fantastiska fisket vi har här i Lofoten!