Monsterflundre på Vesterålen!!!

Det er helt strålende vær i skrivende stund i Vesterålen, og kun for noen minutter siden fikk jeg en telefon fra Daniel og Håkon som er ute med engelske Joe og Ian på et flundrepass. Gledesropene over telefon var ikke til å ta feil av… Det har blitt landet et monster på Vesterålen.

Vi kan starte med fisket som var i helgen. Været har virkelig vært på vår side igjen, og vi har hatt mulighet til å fiske mange av de fantastiske områdene rundt campen. På Fredag dro 4 båter med engelskmenn, inkludert meg og Daniel, på vestsiden i jakten på storflundrene. Inn i første drift smalt det på for Joe i min båt. En fin flundre på 87 cm kom opp til båtkanten. Etter noen bilder ble fisken satt pent tilbake. Ikke lenge etter får Daniel og sine engelskmenn en flundre i samme kaliber. Ingen monstre, men det var deres første flundre!

Fisket virket å dø av, selvom vi fikk et par stykk flundrer rundt minstemål. Engelskmennene i båt 4 fant derimot en bratt kant ut mot djuprennen der det yrte med storfisk! Et riktig bra sei-race sto for tur, og de landet flere fisk i 10-kilosklassen på rundt 70 meters dyp. Det kom til og med flere fine torsker på rundt 10-15 kilo der!

Dagen etter var vinden litt sterkere. Det var muligheter for å gå vesterut, men engelskmennene valgte å spandere campen i noen av de fine strømsatte sundene i nærområdet i jakt på flundre. Britene i båt 4 hadde en riktig fin dag med flere fine flundrer i båten! Kun noen distans unna campen lykkes dem å lande 4 flundrer. Det ble to fine toppfisker på 120 cm og 118 cm, pluss et par fisker straks over minstemål! Litt lenger vest lå Joe og hans far Ian og driftet. På slutten av dagen skulle det endelig suge tak i jiggen til Ian, og det ble et spetakkel i båten! En hard kamp sto for tur, og Joe hjalp sin far under hele kampen. Opp og ned 4 ganger ville fisken, før Joe kunne lande en riktig fin drømmefisk på 135 cm!

Samme dag dro familien Jørgensen fra Danmark ut i Jørnfjorden for litt Uerfiske. Det ble noen pene kungsfisk opp til litt over 3 kilo kun få minutt unna campen! Men på siste slippet skulle Pia kroke på noe de aldri hatt sett før. De øynet noe som lignet en gigantisk sild, men innså senere at dette var noe annet med langt større øyne! Tilbake på campen møtte vi danskene nede på brygga, og de lurte fælt på hva de hadde fått på kroken. Det var en Guldlax/Vassild! Vi så at den var temmelig stor, og vi veide den til 950 gram! Hvilket er nytt NSA-rekord til Pia! Stort gratis til en ekstremt kul fisk! Det viser hvilken artrikedom vi har rundt campen her i Vesterålen. Til og med store vitlinger kom opp denne dagen!

På søndag skulle det igjen være godt vær, og vi samlet en del båter for å nøte på etter flyndre i områdene hvor det hadde vært fart i fisken dagen innen. Dessverre var ikke flyndrene helt on fire denne dag, men noen pene flundrer kom opp. Engelskmennene i båt 2 fikk et par pene fisk rundt meteren som ble satt pent tilbake igjen. Denne dagen var jeg ute med Joe og Ian igjen, og vi landet en liten flyndre på omlag 75 cm da vi ble enige om å kjøre litt torsk for å avslutte dagen. Vi fant et riktig bra torskrace. De store bergtorskene sto og trykte under seistimene, og vi fikk flere fisker i 10-15 kilosklassen på metefiske! Håkon fikk til og med en riktig pen Bleka her ute på 6,7 kilo! En riktig fin avslutning på en riktig fin dag med 20 grader og sol!

Mandag morgen var været helt på topp igjen! Daniel og Håkon dro ut med Joe og Ian, og dagens mål var STOR flundre. Og vel, man kan si at de lykkes! Rundt lunsj fikk jeg en FaceTime fra båten og så at Ian hadde et riktig bra spøbøy! Daniel sa til meg at fisken aldri forlot botten og at det var riktig tungt. Jeg fikk med meg det meste av hva som skjedde, men det er vel mer rett at Daniel får lov å fortelle denne historien selv…

Ja vad ska man säga? Efter att ganska omgående på platsen landat en flundra av mindre kaliber ser vi hur det stiger upp ett riktigt fint eko på ekolodet, sekunderna senare händer allt väldigt snabbt! Joes pappa Ian får hugg på sitt fireball tackel agnat med sej men missar mothugget, men flundran fick helt klart mersmak av Ians sej och sekunden senare smäller den på igen och den här gången lyckades Ian kroka den och flundran bär iväg i en rusning man får rysningar av, Joe var snabbt fram till sin pappa før att hjälpa till att hålla i spøt. Minuterna går men vi får inte in någon lina på fisken, vi ringer Jørgen och sätter på FaceTime så att han också kan se vad som händer. tiden går men med det gamla spøt samt den gamla rulle som användes lyckades vi inte få in en enda meter lina på fisken, Joe blev trøtt i armarna och bytte av med vår praktikant Håkon.

Allt går relativt lugnt och sansat tills flundran bestämmer sig før att börja simma söderut mot grundtoppen som endast är på 7 meters djup jag kör efter flundra med båten før att hålla den rakt under båten och efter ungefär hundra meter stannar den precis innan grundtoppen, efter ungefär 35 minuter och mycket båtkørande før min del lyckas vi med hjälp av att dra in lina med handen till rullen börja lyfta fisken från botten, Efter ytligare några minuter kan jag før första gången se vad det är før fisk vi krokat i! Fisken börjar komma upp till ytan och jag kan kan gott säga att jag alldrig varit så Nervøs i hela mitt liv før att landa en fisk! När den efter 45 minuter kommer upp till ytan Känns det som pm allt händer i slowmotion, när jag ska trä igenom kveitekroken vid underkäken på fisken händer det som inte får hända fisken börjar skaka och sliter av tafsen och en av krokarna på tacklet fastnar i min hand, Joe och Håkon gør allt vad dom kan før att hålla fisken stilla och efter ungefär en halv minut luckas fi få allt under kontroll och kunde säkra drømfisken till Ian! När vi tar fram tumstocken inser vi att den inte räcker till och efter en noggrann mätning kunde vi konstanter att fisken var hela 222cm lång och har en vikt øver 150kg enligt vikttabellen! Efter ett gäng bilder släppte vi den och den simma fint ner i djupet igen. Med ett teamwork av högsta klass och Ian som aldrig gav upp under fighten kunde detta bli möjligt!

Med andre ord har Vesterålen igjen vist seg fra sin beste side! Storflundrene ligger her ute, og vi har vært i flere kontakter med stor fisk. Artrikedomen er helt enestående rundt campen, og toppene ute ved åpent hav huserer grove torsker og sterke storsei. Her finnes alle muligheter for et fantastisk fiske! I morgen kommer et nytt gjeng med gjester, og vi er taggade til tusen!!!

Tight lines// Daniel Freland, Jørgen Zwilgmeyer & Håkon Nilsen