Helt GALET flundra fiske (femhugg på hälleflundra!?) i Havöysund

De sista två dagarna här i Havöysund har varit förutom väldigt varma, extremt framgångsrika. Efter en härlig dag i måndags med Uer på schemat så var samtliga på campen inte fega på en till flundra satsning under tisdagen då det vankades spegelblankt vatten åter igen. 06:00 på tisdagen satte vi kurs mot området vi fiskade tidigare under veckan, alla på campen var taggade till tårna och vi alla var förväntansfulla på vad dagen skulle ha att erbjuda. Väl på plats så inledde vi fisket på ett mindre spot som levererade stora fiskar gången innan på högvattnet, som vi tajmade perfekt på vägen ner, men efter ett par drifter och endast 3 landade flundror på första halvtimme med topp på 120 mellan båtarna så kände vi bara att vi skulle ner på spottet som vi visste höll extrema mängder fisk.

Vi stack ner till vårt riktiga hotspot, sänkte ner våra betesfiskar och började spinnfiska, vi såg snabbt att tobisen stog kvar i området så vi kunde snabbt dra slutsatsen att flundrorna också skulle va på plats. Det tog åter igen bara ett parminuter innan hugg sexan drog igång och det drillades fisk till höger och vänster i båtarna, under den första perioden så var de större fiskarna i stöten och det landades många fiskar över 140 centimeter, i guidebåten så inledde vi riktigt starkt när Terry fick satt sin cirkel krok i en riktigt go fisk. Det rev iväg i Terrys rulle och efter han låtit fisken gå iväg med betesfisken så satte han kroken perfekt och vi såg direkt att det var bra tyngd i spöt, fisken bar iväg på ett par riktigt goa rusningar och bjöd upp till bra fight. Efter ett tag fick vi landat Terrys nya PB på 151 fina centimetrar och det var magiskt för Terry att få kliva över 150 centimeters gränsen. När fisken låg tailad och klar för photo session så hade vi tydligen kvar en betesfisk i vattnet på ett spö som jag hade vevat upp 20 meter över botten för att försäkra mig om att vi skulle få va ifred under fotograferingen, men så skulle det såklart inte bli när det började knarra gött i rullen och vi insåg att det var en fisk som hade tatt den 3 KILO stora betesfisken… Vi lät 150 centimetaren chilla lite och vi stog klara för att kroka fisken, vi var nästan helt säkra på att det skulle vara en riktigt bra fisk som gett sig på den väldigt stora betesfisken, men efter att vevat fast cirkel kroken så märkte vi ganska snabbt att det faktiskt inte var så bra tyngd i spöt som vi hade räknat med? dock en fisk som stretade på bra och Roland fick fightas med den medans jag plåtade Terry med sin dröm fisk som sedan fick snyggt simma tillbaka. När jag vände fokuset till Roland och fick landat fisken som tagit det stora betet, så visade det sig vara en riktigt gluppsk 131 centimetare som ville ha sig en ordentlig middag. Vi hade båt 4 med två killar från Litauen som lyckades sätta sig i en svettig situation när dom två lyckades kroka i 3 flundror!? ja vi låg nära varan och ropade hej villt mellan båtarna, men när alla får bevittna 2 killar stå med 3 dubbelvikta spön så brast vi ut i skratt, fisket var bara så sjukt bra. Något annat som faktiskt är något jag själv inte varit med om tidigare som hände denna dagen, var att killarna i båt 8 lyckades med något helt sjukt i hälleflundra sammanhang och det var att ha ett 5 hugg? och även lyckas landa alla fem, ja nä vad kallar man det ens? Fisket fortsatte vara helt galet hela dagen och det landades så många fiskar mellan 140-150 så att jag har faktiskt ingen aning hur många det var, men spinnfisket efter hälleflundra visade sig åter igen vara helt sanslöst effektivt för att fånga många fiskar, kunna ligga på ett ställe utan ström eller drift där man vet att det står fisk och endå fiska super effektivt helt ner på 40 meter är riktigt coolt och huggen som blir är beroendeframkallande!

Igår så var det lite olika fördelning på fisket på campen, 2 danska båtar ville testa på Uer fisket då dom stod över det i måndags, dom hade ett riktigt fint fiske och lyckades dra upp ett snyggt årsbästa på snygga 6,5 kilo och även landa många andra fina Uer med bland annat en till fin på 4,5 kilo. Terry och Roland i guidebåten ville ta det lugnt så vi gick ut lite senare och fiskade lite rödspätta, vi petade upp några få med topp på ungefär 1,5 kilo.

Jag tackar alla gäster för en helt fantastisk vecka och stort grattis till alla fantastiska fiskar under veckan! Helt klart en vecka jag sent kommer glömma. Nu blir det en vecka utan gäster här i Havöysund, men såfort nästa gruppen kommer om en veckas tid och vi kommer oss ut så skall jag hålla er uppdaterade!

Tight Lines// Douglas Dahlberg