Nytt NSA-rekord i Havöysund!!

Da kommer en litt annerledes nyhet her fra Havøysund. For på Mandag skulle vi endelig begi oss ut på en hvitskatesatsning ute på dypet. Vi har lenger drømt om denne fantastisk kule fisken, og vi vet at det finnes mange eksemplarer her i området. Det har vært flere rapporter fra andre fiskere om hvitskatefangster. Endelig tilsa vær og vind at det skulle være mulig å gi dette et forsøk.

På søndags kveld planerte vi denne satsningen i ro og fred med studering av sjøkart. Så jeg og Erik Axner så ut noen steder som potensielt kunne ha rett bunn, da dette er et viktig element som skal stemme for at de skal finnes på stedet. Vi så oss ut et sted spesielt, og ble enige om at vi skulle legge store deler av dagen der. Etter å ha knytet x-antall slep med 8/0 catfishkroker og lysslanger, tok vi en tidlig kveld og laded opp til en dag som skulle vise seg å bli helt fantastisk. Vi hadde avtalt på forhånd at jeg og Erik skulle gjøre mothuggene, da belgerne var litt usikre på hvordan det skulle gå til…

Vi fortalte belgerne i Guidebåten om dette fisket, og at det var mulighet for å fange disse. Det syntes de hørtes veldig interessant ut, og vi kjørte ut med gjengen i Guidebåten klokken 10 på morningen. Jeg og Erik kjørte båten sammen, da vi ikke hadde noe anker tilgjengelig. Derfor var en av oss tvungen til å holde båten, mens den andre assisterte alle spøene under fisket. Vi hadde jo sett ut oss sted på rundt 300 meter, med en slak skråning nedover som så riktig het ut, og ankom fiskeplassen. Det var vanskelig å vite om bunnforholdene var rett, så Erik slapp ned første spø for å kjenne etter om det kjentes rett. Og det var utvilsomt rette bunnforhold. Et spø etter det andre gikk ned til dype mørke havet. Det er klart det ble litt avdrift med en halv sei agnet opp på et slep, men det utgjorde ingen større vanskeligheter når strømmen var såpass svak, og en av oss kunne holde båten hele tiden. Vi slapp hver rigg med litt mellomrom, så vi fikk dekket mer bunn, og tilslutt var det bare ventingen som gjensto…

Etter 40 minutters fiske og båtholding, var det noe uvanlig som skjedde på Hugo sitt spø. Linene hadde helt klart litt vinkel da senkene lå helt stille på bunnen, men det gikk fortsatt ut line når vi bakket opp mot senket. Det var superviktig å sleppe etter line når man var nede på bunnen for å holde betene på bunnen, for skatene er ikke så glad i fart. Erik kjente på linen at noe helt klart hadde tatt agnet til Hugo, og gav det litt tid så fisken klarte å få i agnet ordentlig. Etter et forferdelig ventende, kunne Erik veve inn slaklinen og gjøre første mothugg. Tverrstopp var det! Hugo fikk over sitt spø, og begynte å pumpe for harde livet. Dette var skikkelig tungt, og nå var det bare å vente i spenning på å se hva som skulle dukke opp. 10 minutt etter at vi hadde kroket i fisken, skulle vi få syne på det. En stor hvit skikkelse dukket frem, og vi ble helt eksalterte. Det var helt rett art, og det var heller ingen dårlig eksemplar. En utrolig vakker hvitskate på utrolige 10,75 kilo! Hvilket er den første hvitskaten fanget på noen av NSA`s camper gjennom årene, og en helt eksepsjonell fangst. Hugo van Malderen med den første Hvitskaten hos NSA.

Det tok ikke mer enn 5 minutt før det begynte å gå ut line i Tuan sitt spø heller. Heller ingen merkbar forskjell på hugget, og vi gav neste fisk god tid til å spise opp agnet. Igjen vevet vi inn slaklinen til det sa stopp, og satte noen virkelig harde mothugg. Fast fisk, og det var en kolossal tyngde i spøet. Vi kunne ikke tro det, etter kun 45 minutters fiske, drillet vi nemlig Hvitskate nr 2 for dagen. Og dette helt uten anker! Tuans fisk nærmet seg båtkanten, og det var heller ingen liten. Dagens nr 2 veide vi til 9,5 kilo! Det var nesten for godt til å være sant, og nå manglet det kun at Mare skulle få sin Hvitskate.

Vi var helt lyriske i båten, og vi ville virkelig at alle gjestene skulle få hver sin når vi først hadde funnet plassen. Så vi la om ”driften” et par hundre meter unna for å se om det sto flere i området. Det var helt tydelig at agnene måtte ligge bunnen en god stund innen de fant frem til den halve seien, så det gikke en god stund innen vi fikk neste ”run”. Jeg så at det begynte å gå line ut av Mare sitt spø, og holdt tommelen på linen med lav brems. Det var noe der, og det begynte ruse i vei. Så jeg gav det en gode 5 minutter innen jeg vevde inn for fullt og fikk satt kroken ordentlig. Det var helt likedan tyngd, og vi var helt sikre på at Mare kunne få sin Hvitskate og nr 3 for dagen. Mare kjempet mot dødtyngden og pumpet det opp. Den samme hvite skikkelsen kom til syne, og vi fikk landet Mare sin første Hvitskate på herlige 8,5 kilo. Helt utrolig altså, alle gjestene i båten hadde fått hver sin. Det var en virkelig herlig stemning i båten, og nå gjensto det bare at vi guidene skulle få hver sin skate også…

Vi fortsatte med ”driften” da vi hadde hatt flere kontaker og mistet fisk. Endelig skulle det gå ut line utav Erik sin rulle. Samme sak igjen, man måtte vente med å gjøre mothugg. Erik vevde inn snabbt og gjorde flere mothugg innen han fikk kontakt med fisken, og det var helt klart riktig sort igjen når kroken satt! Det er ingen større fight i disse fiskene, men det er riktig tungt å få dem opp fra 300 meters dyp. Endelig så vi fisken, og vi fikk landet Erik sin første hvitskate på 8,5 kilo som også er en helt vanvittig flott fisk.

Da gjensto det bare meg da. Jeg hadde nettopp brent en fisk som fulgte med halveis opp fra bunnen. Det var litt knekkende, men Erik så at det var unormalt lite line på spøet som sto bak i akten. Så jeg fikk sjansen på denne fisken, og det var merkbart tyngre under mothugget. Jeg skulle nå dra opp en utrolig tung fisk fra rundt 300 meters dyp, og jeg forsto nå at gjestene var slitne armene, for det er virkelig svintungt å dra opp skater fra bunnen… For jeg vevde og vevde, og skulle endelig få syn på fisken. Erik sikret og landet fisken pent, og vi fikk den ombord i båten. Jubelen var atter en gang løs! 11,25 kilo veide denne Hvitskaten, hvilket kun er 240 gram under gjeldende norgesrekord!

Det var utvilsomt en av de sykeste fiskedagene jeg har vært med om, og det kunne ikke blitt mer klokkerent. Alle i båten fikk hver sin Hvitskate, og vår plan fungerte akkurat som den skulle. Hvitskatefiske er noe vi lenge har pratet om å teste, og endelig fikk vi muligheten til det. Det er utvilsomt noe av det kuleste fiske jeg personlig har testet, og fiskene tåler trykforskjellen veldig godt og blir satt pent tilbake. Norgesrekorden ligger definitivt der ute, og det blir nok helt klart flere forsøk på denne utrolige skapningen i fremtiden! Dette fisket krever dog vindstille forhold og veldig svak strøm, med mindre man har tilgang på et anker. Men det er tydelig helt mulig uten, og vi ser fram i mot å gjøre dette flere ganger!

Tight lines // Jørgen, Erik og Andreas