Denna veckan har vi haft hård Nordostlig vind och vi har verkligen fått slita för våra fiskar. Vädret bjöd dock på en härlig dag i veckan där vi tog tillfället i akt och åkte iväg på långtur i jakten på stortorsken, långorna och storsejen!
Så fort vi kommer ut i Eidsfjorden så möts vi av en familj späckhuggare som välkomnade oss och simmade runt mellan båtarna under en lång tid, eftersom dem inte lämnade oss så beslutade vi oss för att lämna dom och fortsätta ut mot långturen.


En fantastisk upplevelse för alla och vi fortsätter ut med leenden på läpparna. Sjön hade inte lagt sig helt så vi fortsatte ut i 15 knop med vetskapen att det bara skulle bli bättre och bättre förutsättningar för oss. Fisket börjar bra där Paul från båt 2 rapporterar in en torsk på 19kg samt en på 21kg ganska direkt! De hade fiskat lite djupare, så vi förflyttar oss och redan på första driften så får vi ett grymt trippelhugg med största på 20kg en strax under och den tredje runt 13kg!

Vilken inledning, vilken dag det här skulle bli! Men ack så fel jag hade.. Efter denna inledning så dog fisket av helt och vi hade svårt att hitta huggvillig torsk. Danskarna i båt 3 rapporterar om en storsej på runt 15kg och Marcus som guidade båt 4 med Rasmus och gänget landade 2st långor runt 15kg! Samt ett gäng långor till runt 10 kilos klassen! Så vi hade verkligen fina toppfiskar men mängfisket var tyvärr inget att skryta med. Huggperioderna är väldigt markanta men denna dag verkade de inte vilja bita efter den första korta huggperioden som vi hade förutom lite spordaiskt landade torskar, så vi rundade av långturen och seglade hem på ett still hav. Danskarna i båt 3 fick även träffat på späckhuggarna på vägen hem också där de fick uppleva något helt fantastiskt när hela familjen bara låg och tog det lugnt i ytan, så fort dem kom så började dom leka runt båten, simmade uppochner, kom upp och ”pratade” med dom och verkligen gjorde en lite show för dem! (Håll utkik på vår facebooksida, där kommer vi släppa filmen på detta magiska möte mellan oss människor och de intelligenta späckhuggarna, missa inte!)

Efter denna långtur fick vi hård nordostlig vind som har hållit i sig under ett par dagar nu där ena dagen blev helt ofiskbar. De sista två dagarna har då istället riktas in på hälleflundrafiske i skyddade områden.

Några tappra krigare gick också ut på torsken där båt 6 med Göran Billstedt rapporterade om fint mängdfiske på torskflaket samt ett gäng fina koljor runt 3 kilos klassen även om de riktigt stora uteblev.
Själv var vi två båtar som gick på flundrafisket där Båt 2 landade en liten flundra precis när vi kom fram följt av ett par timmars trögt fiske där vi tillslut lyckades vi få en fin 123cm hälleflundra i vår båt till gästen Nick.

Sista dagen så guidade Marcus båt 1 och 2 på lite ny hälleflundrajakt där de lyckades landa två mindre flundror samt en fin 117cm till båt 2! De rapporterade också om sjuka mängder torsk, dock många småtorskar men en och annan fin mattorsk!

De övriga båtarna lade sista dagen på lite mer riktat torskfiske, men rapporterade om ett generellt trögt fiske.

Nu hoppas vi att mängdfisket blir bättre när vi äntligen får in lite skönare väder här till Vesterålen! Trots detta så har vi ändå haft en riktigt trevlig vecka och ett par storfiskar har landats under veckan.

Detta blir min sista rapport från Vesterålen denna gången men jag kommer snart tillbaka igen! Jag har varit på många olika destinationer under mina år som guide men får ändå säga att jag ser en grym potential här på Vesterålen med många fina toppfiskar och en grym snittvikt på torsken! Långafisket behöver man inte ens nämna, det håller verkligen högsta världsklass!
Känner dock att det finns otroligt mycket mer att utforska och det finns bland annat ett riktigt intressant korallområde jag inte hunnit testa än.. Så är man ute efter allroundfiske med chans på stora fiskar av samtliga arter och med ett boende som håller högsta klass samt för pionjären som vill hitta nya platser eller rikta in sig på andra spännande arter så finns det mycket att göra här!

Tack för dessa veckor, nu lämnar jag över facklan till Marcus och fortsätter till våran destination Risøysundet där dom har rapporterat om många storflundror den sista tiden, spännande!

Tight lines,
Johan Mikkelsen & Marcus Eriksson