3 helt magiske dager i Havøysund!

Da var det enda en ny uke her oppe i kveitens rike, og denne uka har vi hatt besøk av min far og hans kompisgjeng! Det var duket for 3 dagers intensivt fiske, og timingen kunne ikke vært mer perfekt. Værmeldingene viste veldig svake vinder de 3 kommende fiskedagene. Det var en kjempegira gjeng som ankom på onsdag formiddag. Flere av de hadde aldri fisket nord i landet før, så dette var noe de virkelig så frem til. Og på KUN 3 dagers fiske, så skulle de få oppleve et helt fantastisk fiske.

På onsdag kveld var det allerede dags for å ta en liten sving ut på havet. Vannet var speilblankt, og Douglas hadde allerede dratt en 160 cm flundre innen vi vendte snuten mot fiskeplassen. Vi fordelte oss i to båter, og kjørt ned til Douglas. Som nevnt i facebook-innlegget, kroket han også i en fin 125 cm flundre rett etter vi kom frem dit. Det var mye aktivitet der nede, og vi hadde et par kontakter i min båt. Dessverre ble det ingen fast fisk på kun et par timers fiske. Vi dro tilbake i fantastiske omgivelser, og det var nesten overveldende for samtlige å se den fantastiske naturen. Vel tilbake på campen, planla vi morgendagens fiske, mens vi så fotball på tv med et par kalde pils.

Det var klart for første hele dag med fiske. Det var helt vindstille, og gjengen hadde satt sikte mot å dra opp noen feite torsker. Vi hadde hatt kanonfiske sist uke, med høy medelvikt. Så vi dro tilbake igjen på samme sted, men denne gangen virket det som om det var fylt på med helt ny fisk. Og mengdene var mye større! Stimen sto kompakt ned mot bunnen, og man kom rett og slett ikke ned før det hugg til i greiene! Torgeir i min båt var førstemann til å dra en torsk på 10 +, og det var høy ekstase i båten. Men 1 ble til flere, og vi hadde galne mengder med fisk på 10-12 kilo, og en håndfull med 15 kilosfisker i tillegg. Kaptein Christian og co i båt 6 lå ved siden av oss og pumpet tilsynelatende  i samme takt som oss. Det var altså galne mengder med stor torsk, så gjengen her var virkelig fornøyde.

Det var åpenbart kommet inn nye mengder med fisk, og stimene holdt også noen enda større eksemplarer. Armene begynte å trøtne til, da fisken sto nede på 120 meters dyp. Selvom vi fikk løftet stimen opp 30 meter, så var det et godt stykke å pumpe grove torsker fra. Men min far skulle bare slippe ned til stimen igjen, da det tok tverrstopp halveis ned til bunnen. En større torsk hadde innhalert jiggen, og tok en god rusning på 20 meter. Nå var det fart i greiene! Man kunne virkelig se at dette var en tyngre fisk, og etter en god fight kunne vi få øye på skjønnheten. Det var uten tvil langt større enn noe vi hadde fått tidligere denne dagen. En grov grov torsk på hele 23 kilo ble landet, og pappas glis sto fra øre til øre! Men dansken Peter skulle også få kjenne på de utrolige kreftene…

Det var Peters aller første fisketur i Norge, og dette hadde vært drømmen hans i mange år. Og etter 5 timer med intensivt torskfiske begynte gjengen å bli slitne i armer og ville inn for å filletere litt matfisk som man kunne ta med hjem. Så vi bestemte oss for å pakke ned sakene og kjøre hjemover. Men under bestemmelsen, slapp Peter ned for siste gang, bare for å ta en siste fisk for dagen. Og det hugg noe forferdelig til nede på 140 meters dyp, og Peter gjorde flere harde mothugg. Helt stumt, og fisken dro avgårde flere meter. Dette var en fisk av et annet kaliber. Han hadde i løpet av dagen dratt flere torsker på 10+, men dette var uten tvil et monster. I spenning så vi Peter kjempe mot dyret, og det kom sakte men sikkert opp mot båten. Da vi vel fikk øye på fisken, innså vi faktisk hvor stor den var. I full esktase fikk jeg tak i fisken, og fikk landet den. I vill jubel gikk det opp for meg at dette var en gigantisk torsk! Et nytt årsbeste i Havøysund! Peter kunne ikke selv tro det, men vi målte torsken til utrolige 153 cm, og 30 kilo blank. Årets første 30 kilos torsk i Havøysund. Hodet var helt enormt, men denne var ganske slank. Den var ferdiglekt, og rimelig tynn. Med rogn hadde nok denne fisken vært oppimot 40 kilosklassen, uten tvil. Det går noen skikkelige rugger her ute. For et fantastisk torskfiske vi hadde den dagen, og det kommer til å være plantet i minnene til alle mann alle som var der ute.

Vi kom tidligere tilbake for å sette i gang med matlaging og fillitering av fisk. Men Nils, Kjartan og Peter var sugne på å gjøre et forsøk etter flundran på kvelden. Så jeg dro ut med de i 5-tiden for å gjøre enda en satsning. Vi kom frem til fiskeplassen, men strømmen var ikke satt ordentlig i gang enda. Så vi driftet sakte sakte ned en veldig fin kant. Det gikk et par timer, og ingenting skjedde. Derfor planla vi et siste drift innen vi skulle dra tilbake til campen, der fersk flundre ventet på menyen. Helt på slutten av driften kunne jeg se et stort fint ekko reise seg opp fra bunnen. Det var flundre under båten, og alle fulgte spent med på hvem sitt spø det eventuelt skulle hugge på. Peter holdt i spøet, og fulgte med på ekkolodet, da det begynte å gå ut line. Han fisket med betesfisk og sirkelkrok, så måtte derfor la fisken gjøre et lite run før kroken kunne settes. Når det var gått 10 sekunder etter fisken hadde tatt, strammet Peter til bremsen. Fish on! Fine headshakes etterfulgt av en brutal rusning på 70 meter, konstanterte vi at det var en fisk av bedre kaliber. Ikke mye feil hadde vi heller, for etter 15 min med flundre-bryting, kom den vakre skapningen seilende opp, og jeg fikk satt kveitekroken gjennom, og sikret fisken utenfor båten! Jubelen var igjen løs, og Peter hadde på samme dag klart å lande en 30 kilos torsk, og da en flundre på hele 150 cm! Jeg har i hvert fall aldri hørt om noe liknende. Etter et par kjappe photos, fikk flundran den verdige releasen den fortjener. Den svømte så fint ned i vannet igjen, helt vakkert å se på. Peter hadde knust alle sine mål på sin første fisketur i Norge!

Kvelden ble avsluttet med nydelig mat, og et par kalde for å roe ned de såre armene. Ikke minst for å feire at Peter hadde fått to helt forskjellige arter over 150 cm på samme dag! Dette gav selvføgelig mersmak for resten av gjengen, så dag nummer to kjørte jeg og Douglas hver vår båt for å fiske flundre. Det tok ikke lang tid før man var i kontakt med de store flate, men de virket kinkige i dag. Flere kom opp og støtte i greiene uten å ordentlig ta betene. Vi kunne se flere på loddet komme opp, men ingen ordentlig hugg. Men så var det denne dansken da. Han klarte det igjen. Vi hadde en fin stigning på ekkolodet, og vi kunne se at denne var utrolig nyfiken. Den fulgte etter våre beten i 10 minutt, inntil den sugde i seg Peters betesfisk. En kjempekul fight, med en litt mindre flundre enn han hadde kroket i dagen innen. Men en helt perfekt matfisk på 97 cm ble landet av Peter relativt tidlig på fiskeøkten. Det hendte svært lite, inntil Douglas og hans båt flyttet til en plass 10 minutter bort. Dogge satt ut et fløte, som ikke rakk å flyte ut fra båten før det gikk under. Nils var så heldig at han fikk lov å drille fisken, som viste seg å være  en kjempefin flundre på 110 cm. Etter et par bilder, ble flundran satt fint tilbake igjen!

Tredje og siste fiskedag. Vi siktet oss igjen inn mot torskfiske, men prognosene stemte ikke helt. Når vi endelig kommer ut på torskplassen hadde vinden økt, og det var rett og slett lite trivelig å være der ute. Fiskbart, men det var ikke noe gjengen hadde skikkelig lyst til. Men vel fremme ute på plats, dukket det opp en diger Spekkhogger! Helt utrolig å få øye på. Den kom opp flere ganger, og vi forsøkte å følge etter da den døk ned og forsvant. Vi la 2-3 timer etter flundre relativt nære land, men igjen virket det som om de ikke var helt på hugget. Noen kontakter hadde vi, men dessverre ingen fast fisk. Det ble en kort siste dag, men på vei tilbake fikk vi også øye på Vikhvalen. Da stoppet vi opp, og den sirkulerte rundt samtidig som havørnen fløy over oss. Det er ikke bare fisket som er fantastisk her oppe i Havøysund, men dyrelivet er også helt utrolig!

Tre dagers fiske ble avsluttet på beste vis. Vi gikk inn på hotellet og satt sammen et langbord og spiste fantastisk god mat. Konkurranse i både dart og billiard (som selvfølgelig dansken Peter vant). Det har vært 3 helt utrolige dager med kanonfiske. Flundrefiske har satt i gang for fullt, og torsken står der ute tett i tett. Snart er det klart for en uke, og vi håper virkelig at været holder. Fisket er on fire for tiden! Følg med hjemmesiden for fremtidige nyheter fra Havøysund.

Tight lines // Jørgen Zwilgmeyer og Douglas Dahlberg.