Säsongen är äntligen igång på Å!

Säsongen har äntligen dragit igång här på Å och de första gästerna Anders, Björn, Mats och Tord har fått uppleva ett galet torskrace!

De första gästerna ankom tidigt under torsdagsmorgonen, ett gäng erfarna dalmasar. Hårt väder gjorde att vi fick en lite senare start än vad vi önskat och vi kom ut på havet runt 10:30. Vinden friskade i ganska så ordentligt och vi körde en kortare sträcka ut mot en djupkant där vi under tidigare testfiske har haft riktigt bra fiske. Väl framme hittade vi direkt stim med torsk och droppade betena. Men trots att ekolodet visade mängder med fisk hade vi riktigt svårt att få dem till att hugga. Vi sökte vidare på andra platser och hittade mängder med torsk, men de stod ganska spridda i vattenmassorna och ville inte ha våra beten. Vi lyckas ändå landa ett par fiskar innan vinden och snön tilltar så pass att vi styr hemåt.

Fredagens prognos såg inte bra ut alls, redan framåt kl 9 skulle vinden gå upp emot stormstyrka. Men under natten skulle vindarna vara lugna och vi beslutade att gå upp tidigt och sticka ut i soluppgången. Sagt och gjort, vi klev upp tidigt och drog ut på havet. Det som är så grymt med Å just denna tid på året är att stora mängder skreitorsk simmar bokstavligen ett stenkast utanför hamnen. Så vi styrde ut mot en djupkant mindre än 2 Nm från hamnen, dvs ca 5 minuter med båten innan vi stannade för att söka efter fisk.
Så fort vi saktade ner med båten visade ekolodet ett stort stim torsk rakt under båten. Så vi släppte i grejerna direkt och det tog inte många sekunder innan första hugget kom. Därefter följde ett galet race med fisk på kroken så gott som konstant i två timmar! När klockan närmade sig 8 så ökade vinden ordentligt och det blev omöjligt att ligga kvar. Men vi var grymt nöjda ändå och kunde summera 2 timmar av sjukt fiske där toppfiskarna vägde in på dryga 16 kg och massor strax därunder!
Efter lunch lugnade sig vinden lite och vi gjorde ett nytt försök men vinden var tuff och torskarna ville inte riktigt bita.

Men att ha fisken så pass nära hamnen som bara 5-10 minuter är grymt tacksamt så här års när vädret växlar fort. Då kan vi ta de luckor i vädret som ges även om det så bara är någon timme. Den närmaste fiskeplatsen där vi haft bra fiske och fisk upp till 17 kg för bara några dagar sedan är bara 1 Nm från hamnen!
Nu laddar vi om för morgondagen med lite nyfångad skrei till middag, svårslaget!

Tight lines! 

André Starkenberg & Alexander Lindgren

 

Björn med en 16 kilos i snökaoset!

Tord är inte sämre han, 16 kg!

Ännu en kanonfin skrei för Andrers!

Så här ska ekolodet se ut när man fiskar skrei!