Nappstraumen levererar i November!

Vår D5L-kurs rullar vidare här uppe på lofoten. Vi spenderar vardagarna vid skolbänken och läser navigation, skeppslära, motorlära, säkerhet mm. Idag har vi varit ute och rattat en 83 fots fiskebåt för att lära oss lite manövrering, navigation och radarnavigation.
Det är inte så likt att ratta Arronetbåtar men det är alltid kul att lära sig nya saker, man vet aldrig när det kan behövas.

Men så klart så har vi ledigt på helgen och så klart så har vi en båt i vattnet och det har blivit ett par turer i jakt på storflundra i Nappstraumen. Dagarna är korta här uppe nu så fisketiden är begränsad. Det blir ljust vid ca 0930 på morgonen och det börjar skymma redan strax efter kl 14. Så vi hinner inte med mer än drygt timmars fiske om dagen men trots det har det i helgen varit riktigt bra action.
I lördags stack vi ut strax efter kl 9. Vi började med att plocka lite betesfisk vilket tog lite tid då strömmen var rätt stark och vi hade svårt att hitta betesfisken. Men vid 10 tiden var vi på plats och riggade ut flötmeten och antitwist-rigs.
I andra driften för dagen ser vi en fin fisk komma upp på ekolodet och det suger i sig Douglas sej. Flundran bjuder på en riktigt bra fight och vi står lite fundersamma och ser på fisken när vi landat den, 107 cm en stark jävel!
Vi har ytterligare 5 kontakter under dagen men flundrorna är försiktiga och vi lyckas inte kroka någon mer fisk…

På söndagsmorgonen drar vi ut igen, vädret är ungefär som dagen innan med nordvästlig vind och rejäla vind- och snöbyar som drar in.
Det tar ett par timmar innan vi har första kontakten. Lagom när dagens värsta snö/vind by kommer in kommer ett fint eko upp från botten och tar Douglas betesfisk. Douglas drar åt bromsen när fisken går mot botten men tyvärr drar han ut betesfisken ur munnen på flundran. Bara ett par svordomar senare knarrar det i Andrés rulle och han krokar fisken. Två sekunder senare drar det tag i Douglas spö igen. Den här gången sitter den, DUBBELHUGG! Vi landar båda fiskarna som mäter in på 100 respektive 112 centimeter. Bara 10 minuter senare är det dags igen, återigen är det på Dogges spö och när han krokar fisken är det tungt i andra änden. Efter en riktigt go fight kommer den upp mot båten och vi kan säkra och mäta fisken till 150 cm. Efter några schysta bilder får hon givetvis simma hem igen!
Det blir inga fler flundror och vi styr i skymningen mot båtrampen för att traila upp båten.

På fredag är kursen slut och då rullar vi hem till sverige igen. Nu väntar mörkertiden runt hörnet här på Lofoten och båtarna får vila ett par månader innan vi är tillbaka i Mars igen för att bända storflundror och skreitorsk. För oss blir det nu en lugn vinter och lite andra äventyr innan vi är tillbaka i Norge. Om en vecka står André och Douglas på Maldiverna och poppar GT, lite varmare och nästan lika kul som flundrafiske!

Tight lines!

André Starkenberg, Douglas Dahlberg, Alexander Lindgren och Marcus Eriksson