Fantastiskt blandfiske i Havøysund

Då har halva veckan återigen passerat här i Havøysund, våra gäster är för tillfället klara med dagens fiske och sitter inne och torskar efter dagens regniga tur på havet. Dagarna som gått har varit av lyckat resultat för majoriteten av båtarna på campen och vi kan ju säga att riktigt fina toppfiskar utav ett antal arter har kommit upp. Till en början så hade vi tuffa väderförhållanden i måndags, vinden tryckte på från väst och försvårade situationen för oss, ett gäng båtar styrde skutan öster över och nötte flundra utöver dagen. Med ett segt fiske för de flesta så lyckads tillslut båt 12 att dunka i en bra fisk, men till allas förvåning så gjorde fisken inget väsen av sig och följde väldigt snällt med upp till båten, men vid ett tappert försök av gubbarna att landa en helt utvilad fisk på runt 160 centimeter, så lyckades fisken med all sin kraft slita sig från kveite kroken innan dom hade lyckats dra den igenom käken, och simmade snabbt hem igen innan den blivit helt säkrad, men bev då av gubbarna i båt 12 som sett stor fisk förr uppskattad till 160 centimeter.

Igår lördag så var vädret på våran sida och det var äntligen dax att ta med gästerna på campen ut på ett betydligt vackrare hav än dagen innan, de flesta tog tillfället att gå på längre tur i jakten på ett fint mängdfiske på flundra, medans Jörgen körde med våra tyska och danska gäster iväg på lite Uer fiske som sedan rundades av med torsk och sej. Uer fisket gick som tidigare veckor riktigt fint, mängder med Uer mellan 2-5 kilo kom upp på bara ett par timmars fiske, samtliga båtar där hade Uer upp mot 5 kilo, men då de ville ha lite mer drag i grejerna begav de sig iväg till ett torsk ställe där de skulle komma att stöta på något riktigt najs. Det högg bra med torsk i 5-10 kilos slängarna när Jörgen började notera mycket fisk höggt upp i vattnet på ekolodet, och inte långt därefter började det dunka i sej på grejerna, och påväg ner för en av gästerna så tog det tvärstopp och efter en brutal rusning på 30 meter och hård fajt så kom det upp en riktigt grym sej på 17 kilo! Vilket är en helt grym sej, och det är inte något vi stöter på varje dag här uppe.

Jag själv rattade en båt med Lennart och Peter i jakt på lite schysst mattorsk men framförallt flundra, men efter ett rätt segt fiske under dagen med lite sporadiska torskar, tre stycken flundror under måttet samt ett par bättre tappade fiskar, så var tanken att runda av dagen med några riktigt rejäla torskar. Jag styrde oss 6 distans norr om ön vi hade fiskat runt under dagen mot några toppar vi brukar ha riktigt gött torskfiske på, det spegelblanka havet in mot kvällen var helt fantastiskt och känslan var helt rätt, och det tog inte mer än ett par sekunder innan första fisken satt på kroken efter att Lennart fått ner sin pilk, och tätt där efter hör jag ett lätt stönande i fören, där stod Peter med ett rejält bockat spö, och snart därefter kunde jag lyfta in en riktigt fin torsk på 18 kilo i båten. Jag blev lite taggad när jag fick se den fantastiska torsken, och med ett spö färdig riggat för att meta flundra med en död sej på, så tänkte jag att jag skulle försöka lura en av de stora torskarna på den, men efter bara någon minut med den i vattnet så satte jag cirkelkroken i något en aning större än en torsk. Väl med ett brutalt bockat spö i handen s var den inget snack om att jag krokat i en fin flundra, och jag fick mig en rejäl omgång då fisken konstant vände huvuden ner över kanten och pinnade ner till 50 och 60 meters djup ett par gånger. Men efter ett tag fick vi landat en fantastiskt fin flundra på 172 centimeter som ett härligt avslut på dagen.

Nu blir det till att höra med gästerna om hur dagens fiske har gått, så dagens fiske får ni läsa om i nästa nyhet missa inte det. Imorgon väntar vi oss återigen hårda vindar ifrån väst, så vi får imonbitti se vad dagen har att erbjuda.

Tight Lines// Douglas Dahlberg, Jörgen Zwilgmeyer

172 centimeter kärlek

18 kilo padda!

17 kilo sej!