Späckhuggare och fina flundror i Vestrerålen!

Denna vecka har vi ett stort härligt gäng från södra delen av Norge, ett gäng från Belgien, ett från England och ett gäng från Stockholm.

Veckan kunde inte ha börjat bättre med att redan på fredag fick Stockholmarna i båt 5 uppleva något helt fantastiskt när de styrde västerut ut mot de sista öarna. De fick se ett par svarta fenor sticka upp ur vattnet. Det var späckhuggare och inte bara några stycken utan en hel flock på minst 10 stycken med ungar som va nyfikna på vad som hände ovanför vattenytan. Späckhuggarna började cirkulera runt båten och det såg nästan ut som de stora äldre späckhuggarna försökte lära ungarna att vi människor inte är farliga och inte vill någonting ont vilket känns otroligt mäktigt och skönt att se!

Båt 5 fick en häftig show av de fantastiska och unika varelserna. De var runt båten, under båten, hoppades vid båten, lekte med varandra, de var precis överallt och ungefär efter en timme så tyckte späckhuggarna att showen var över och begav sig sedan söder ut. Båt 5 fick samla sig lite innan de begav sig ut mot topparna för att fiska torsk.

 

Engelsmännen i båt 4 hade redan innan åkt ut till topparna på västra sidan och hade haft bra fiske med många fina torskar och också en del sej. Efter de hade fiskat klart efter torsk och sej bestämde de sig för att gå in lite längre in och fiska efter flundra och det dröjde inte länge innan det högg på Matts spö. Upp kommer en fin flundra på 108cm som blev veckans första. De fortsatte att fiska på samma plats och det tog bara en kvart innan det var dags igen men denna gång på Andreds spö. Det blev en bra fight och när den bröt ytan var det en fin flundra på runt metern men eftersom de redan hade en flundra i båten så fick den återgå till det stora blå. Då var det bara Steve kvar i båten att få en flundra och eftersom det var ganska så stökigt utanför öarna valde dom att gå bakom öarna istället och fortsatta fisket efter flundra. Det dröjde inte så länge innan det var Steves tur! Flundran var riktigt sur och betedde sig likadant som de två andra och efter ett par korta rusningar kom den upp till ytan och de kunde säkra den snabbt och smidigt. En perfekt matflundra på 92cm som fick följa med båten tillbaka till land.

 

De andra båtarna hade haft det lite tuffare på sydvästra sidan men även dom hade fått fina torskar och även ett par koljor som fick följa med hem.

 

Dagarna som kommer ser väldigt stökiga ut med starka vindar från syd och vågor på ett par meter så det får bli att fiska lite längre in och närmare campen!

// Marcus