Veckosummering från Havøysund

Då var det dax att summera ihop ennu en grym vecka i Havøysund, vi har plågats av konstant hårdaväderförhållanden som har begränsat vårt fiske, men trotts detta så har vi ändå lyckats bra och när vi väl har kommit ut så har inte fisket svikit!

Inledningsvis för veckan så hade vi knall väder och EXTREMA mängder fisk, och det var endast fåtal tillfällen man behövde leta ordentligt efter fisken. Men fram emot eftermiddagen på fredagen så drog busvädret igång och vi fick under lördagen tyvärr inte ens möjlighet att gå ut och fiska alls då vindarna blåste kraftigt norr ifrån. Lördagkvällen tillbringades i vanlig ordning på hotellet med den traditionsenliga kungskrabbe buffén, och som vanligt var det mycket uppskattat bland gästerna. På söndagen så kunde vi ana att förhållandena var någorlunda bättre än dagen innan, men efter att samtliga båtar gjort ett helhjärtat försök på att kunna fiska lite flundra strax utanför campen, avbröt vissa och andra testade sin lycka på de mindre arterna som rödspätta och sandskädda. Men ett par landade havskatter så tyckte alla att vädret var så pass hårt, så att efter ett fåtal timmar återvände resten av båtarna till hamnen för att tagga till inför kommande dagar istället då vädret såg lovande ut.

Måndag morgon var prognoserna som väntat bättre och vindarna skulle ligga runt 10 m/s från Nord Ost, vilket öppnar upp för områdena som vi fiskar skrei på här i Havøysund, och efter att lyckats lokalisera torsken bra nära campen, så hade vi ett fantastiskt fiske. Alla båtarna fångade stora mängder torsk, tyvärr var medelvikten inte riktigt som tidigare innan helgen, en mellan de mindre fiskarna simmade de stora och det kom upp ett gäng fina torskar mellan 18-22 kilo!. Ett par timmar in i fisket så hör jag på VHFen att gubbarna från Irland i båt 10 ropar av glädje, men får inte riktigt grepp om vad de menade, men efter lite hjälp att första den något svåra dialekten från de andra Engelsmännen i guidebåten så rörde det sig om att de hade fått en stor HÄLLEFLUNDRA. Jag blev mycket nyfiken så jag begav mig bort mot deras båt för att se om jag kunde hinna dit och få se den fina fisken, väl framme vid deras båt så mättes fisken till hela 145 centimeter och vi fick se en mycket vacker fisk simma tillbaka ner mot botten.

Vädret inför tisdagen lovade riktigt bra väder under förmiddagen och med svår fiskeabstinens efter helgens skitväder satsade gick vi ut redan kl 6 på morgonen för att maximera fisketiden den sista dagen. Väl på plats på de beprövade områdena tog det inte många minuter innan samtliga båtar hittade bra med fisk. Medelvikten på fisken var relativt låg och vi tycktes inte kunna hitta några stim med större fisk. Efter ett par timmars fiske krokar äntligen George i guidebåten på en större fisk och vi kan landa en fin 24 kilos torsk! Strax efter kommer ytterligare en fisk i 20 kilosklassen och vi känner att vi är på rätt spår. Vinden tilltar allt mer framåt eftermiddagen och vi har kontakt med ett par fina fiskar till som inte vill följa med hela vägen upp. Vid 14 tiden bestämmer vi oss för att börja åka hemåt men göra ett par stopp på vägen tillbaka. Vi kör ett par stopp och hittar fisk nästan direkt varje gång vi stannar. Medelvikten på de sista fiskarna för dagen var inget att skryta med.
Men riktigt bra nyheter är att torsken har vandrat allt närmare campen och är nu i sällskap med enorma stim lodda bara en kvarts båtfärd från bryggan.
Det känns riktigt hett inför kommande vecka!

Tight lines! // Douglas Dahlberg och André Starkenberg