20+ torskar i alla båtar under långtur på Vesterålen

Vi gjorde det igen, då det var strålande fint väder som alla dagar den här veckan slöts tre båtar upp för en långtur till våran nyfunna plats. Området är stort och innehåller grundtoppar som inte finns med på sjökortet. Ytan avslöjar fina strömmar, ekolodet visar berg som skjuter upp snabbt med mängder av betesfisk. En undervattenskamera som var med visade ofantliga mängder med större småsej där ljusa ryggar från torsk cruisar runt och gör utfall mot våra beten. Enorma mängder fisk finns och här härskar stortorsken.

När vi kommit fram började vi med att söka fisken, vi fick åka ett varv runt en topp som vi provat tidigare för att lokalisera de första torskarna. Nisse hissar ner sin egengjorda pilk, nisse-pilken mot ett litet stim och pang! Första torsken hissas upp, det blev en grann torsk på 16kg. Vi fortsätter fisket och drar fisk med jämna mellanrum under någon timma. Det saknades lite betesfiske på just den toppen så vi satte kurs mot nästa och fann ganska snabbt ett stim som täckte ekolodet. Där fick vi drilla av oss ytterligare. Båt 7 med stockholmarna lyckades riktigt bra med ett flertal torskar mellan 10-15kg samt ett par långor med en topp på 10kg. Det mesta hände på en platå nedanför toppen.

Jag guidade två båtar denna dag och instruerade första båten vad jag söker efter när jag använder ekolodet. Ganska snart efter att jag bytt båt anropas det på VHF:n från samma båt att en fisk på 23kg landats! Riktigt härligt!

Vi bestämmer oss för att testa en oprövad topp men ser på vägen fina grundtoppar som sveper fram över ekolodet samtidigt som strömmen uppe i ytan blir påtaglig. Väl på plats vid den tilltänkta grundtoppen finner vi inget särskilt på ekolodet utan bestämmer oss för att åka tillbaka. Vilken fullträff det skulle visa sig vara!

Här fångade vi stadigt med torsk! Jag som tagit med min undervattenskamera ville få en bild av vad som döljer sig där nere och får på fisk ganska snabbt en fin mattorsk, släpper ner ganska snabbt igen och på vägen ner så smäller det på ordentligt! Fångat på film klipper den min Crazy Daisy, rainbow som ett lok! Inga bromsar eller försiktiga hugg här inte. Vid båten kommer det upp en boll i ytan, den vägdes till 23kg med en längd på endast 125cm! En fin bonus när jag skulle filma.

Fisket planerades efter stigande tidvatten och alla båtarna åkte tidigt för att hinna med det, framåt eftermiddagen när vi nästan var på topp hade vi drillat oss trötta och kände oss nöjda med dagen. Väl i hamn dubbelkollar jag dagens resultat och den sista båten som avslöjar att de fångat stöddiga mängder torsk med en topp på 20kg+. Vilket väder och vilket fiske.

Vi kommer när vädret tillåter att besöka den här platsen och utforska den ännu mer då den visar sig ha riktigt bra potential!

Vill också lyfta Williams fina flundra på 103cm under en tidigare guidning. I det fina vädret med en temperatur på 25*C kunde vi fylla på i backarna med torskar upp till 7kg, koljor upp till 3kg, ett gäng sejar och långor. William som haft lite oflyt med huggen under dagen tog på en Crazy Daisy självlysande jigg när vi andra fiskade efter sej. Under sista driften var det nog det som avgjorde tillsammans med en ganska lugnt fiskad jigg. Det lockade en fin hälleflundra till hugg! William hade redan under bussresan hit satt upp det på sin mål-lista. Från 70 meters djup fick vi hjälpas åt att pumpa upp den ursinniga flundran som vägdes till 12kg. Det blev en perfekt matfisk som fick följa med och avsluta dagen. Eller nästan i alla fall, precis utanför campen gjorde vi ett försök att mata havsörnarna som var som bortblåsta. Plötsligt ser vi en örn från ingenstans fälla ut gripklorna och plocka den. Vi provar igen och det upprepar sig igen, från ingenstans tar en annan örn tag i sejen.

Vilka dagar vi haft och den som beställde vädret har gjort ett riktigt bra jobb!

Christian Karlsson, Vesterålen

Ännu en riktigt fin torsk

Nisses torsk

Undervattensklippet, torsk 23kg med en jaktkompis i bakgrunden

Williams hälleflundra, målet uppnått!