Mixfiske, långtur och väderomslag på Västerålen

I skrivande stund har vi starka nordliga vindar och båtlagen vilar upp sig i stugorna i väntan på lite lugnare väder. Fiske är möjligt men allt blir lite besvärligare när det blåser 15 m/s även om våghöjden är låg.

Vi gästas av fiskare från Sundsvall i norr till Skåne i söder. Några rutinerade havsfiskare och några som är här för att prova på norgefisket första gången. Det har blivit havsfiskeintro och guidning för mig, Christian i tre dagar och vi har försökt oss på havsfiske både när det kan vara som allra tjurigast med nordliga vindar och väderomslag samt glassat med långtur och riktigt finväder.

Första dagen blev det fjordfiske och ett mixat fiske efter det mesta som kan smacka på pilkarna. Vi fick en del långor på våra pilkar, något som jag märkt vid flera tillfällen tidigare under säsongen. De har fångats mer regelbundet och på relativt grunt vatten. Utöver det så provade vi fisket på branterna och fångade några torskar med topp på 5-7kg i guidebåten. Det högg med jämna mellanrum under dagen och vid ett tillfälle hade vi fisk på alla spöna.

Den andra dagen låg vattnet platt och vi kunde inte hålla oss från att köra en långtur och riktat fiske på hälleflundra. Vi blev tre båtar där två av oss inte fiskat riktat efter hälleflundra. Efter taktiksnack och att vi kollat på undervattenfilmer från tidigare fisken kände vi oss ivriga att komma iväg. Ganska snart landar båt 8 en fin matflundra på runt 120cm på jigg och allt verkade väldigt lovande. Driften dog ut och vi fick en fikapaus innan det blev aktivitet igen. När vi tillslut fick god drift hör vi på VHF:n att båt 9 har en stor flundra på! Vi skyndar oss dit men innan vi hann fram ser vi hur de rycker på axlarna och måttar med armarna. En fisk som uppskattas till över 150cm har varit uppe för landning men lossat efter slacklina. Det var tråkigt att fisken inte landades men de fick uppleva fighten av en stor fisk och känna på starka krafter med en utrustning som pressats till max! Vi lyckades inte fånga någon hälleflundra i guidebåten denna dag men vi vet att de finns där och så kan hällefisket vara.

Marcus som är lärling följde med en annan båt ut för att fiska av torskflaket och bra fiske hade de! Backarna fylldes fort och de tog ett flertal över och runt 10kg. På vägen hem stannade vi till där Marcus hade varit och lyckades ganska snart också fånga ett flertal fina torskar som fick följa med i hamn.

Väderprognosen såg barskare ut inför kommande dag och för att maxa sitt fiske åkte båt 8 ut under natten och lyckades på jigg fånga en fin flundra på 145cm! Det visade sig vara en lyckad satsning och nytt personbästa. Grattis till den!

Igår kom det mycket riktigt ett barskare väder, till en början höll vi oss i närområdet och provade både hälleflundra och torsk. Men väderomslaget verkade göra fisken mer inaktiv. Vi bestämde oss för att göra ett äventyr av denna dag också och åkte till samma område som båt 8 lyckades bra i under nattens fiske. Det låg lite högre sjö där än vad som är optimalt men de ville ge det ett försök. Det fångades en del torsk på grunt vatten samt en större sej ändå. De som körde flundrafisket fick en del kontakter när strömmen tilltog. Det var försiktig fisk som inte lät sig krokas på mete. Det kom tillslut en flundra på 115cm och landades några mindre.

Imorgon tar vi nya tag när vinden lagt sig!

Over n out!

Christian Karlsson, Marcus Eriksson