Långtur med storflundra på Vesterålen!

När lördagsmorgonens väderprognos visade svaga vindar och perfekta förhållanden för långtur var det inte mycket tvekan på gästerna och efter en påfyllning av både bensin och lite nya heta jiggar och tillbehör till fisket satte vi kurs mot dagens inplanerade fiskeplats. Planen var hälleflundra och alla var taggade. Inte minst Ingvar och Stig i min båt som vid tidigare resor haft tufft med hälleflundrorna.. Dagens mål var alltså spikat, Stigs första hälleflundra skulle bli ett faktum. Nu vet dom flesta som läser detta att man inte bara kan åka ut och hämta dom, tvärtom så brukar hälleflundran vara lynnig men förutsättningarna var optimala och chanserna var goda! ??

Påväg ut skaffade vi lite betesfisk strax utanför Jörnfjorden och dagens metod i vår båt skulle bli mete. Cirkelkrokar och ”Halibut Antitwistrig” var inhandlat och gubbarna kände bra tro på detta. Väl framme på fiskeplatsen var driften svag till en början men ökade successivt för varje minut. Redan efter några hundra meter böjer Ingvars spö till och fisken börjar simma iväg. Detta var nästan för bra för att vara sant men tyvärr hade den nog inte svalt betesfisken ordentligt för efter ett försök att veva in cirkelkroken lossnade betesfisken snopet.. Attans! ??

Vi riggar om en ny betesfisk och lägger om driften. Nu hugger det istället till för Stig och efter en väntan som kändes som för evigt vevar Stig till och nu sitter den! På endast 13 meters djup stångar flundran på bra och bjuder upp Stig till dans. Några enstaka huvudskak mellan rusningarna avslöjar en bra fisk i andra änden av linan men Stig behåller lugnet. Efter några minuter skymtar vi den under båten och vid landningen jublar han rakt ut. Första hälleflundran var ett faktum och dagens mål var räddat! Snacka om succé och lyckligare gubbe i Vesterålen får man leta efter. Fisken mätte 117 cm och bilder tas med både kamera och mobil för att sedan skickas snabbare än blixten till vänner och bekanta därhemma! En härlig ”mallighet” sprider sig över båten och det märks att denna fisken var mycket eftertraktad. ??

Vi fiskar vidare och hör på radion att båt 5 landar två flundror en bit över måttet och vi får ytterligare en hälleflundra under måttet på jigg. ?Driften är nu stark och vi provar runt på grundflak och rännor i jakt på fler. Det tar inte lång stund innan det rapporteras över radion igen och nu har båt 5 landat en riktigt grann hälleflundra på 148 cm. Tangerat säsongsbästa här på Vesterålen och likaså tangerat camprekord! Fisket kändes hett men det dröjer till vändningen innan vi får nästa huggsexa.. Två snabba hugg på mete där flundrorna dessvärre snor betesfisken bägge gångerna innan det återigen hugger till på jiggen och vi kan landa en vackert marmorerad hälleflundra på 83 cm som blev dagens sista fisk och även middagsmaten för dagen. ??

När vi styr hemåt stannar två båtlag till på vägen hem och lyckas pilla upp en del torsk och en storsej på 11,5 kg innan alla kände sig nöjda och belåtna. I hamn kan vi summera ihop en mycket lyckad långtur med härligt väder och många roliga fiskeupplevelser.

Erik Axner, Christian Karlsson, Vesterålen