Havöysund – Tävling, prestige och fiskeglädje ut i fingerspetsarna.

4 dagar har flugit förbi snabbt, så snabbt att dagarna nästan flyter ihop och det känns som vi nyss klev av bussen trots att kalendern visar måndag. Jag själv flög upp till Havöysund för att vara delaktig i ett event med Westin. Med två båtar och 7 förväntansfulla gäster lämnade vi hamnen den första dagen med sikte på att alla skulle fånga sin första hälleflundra. Vädret var fantastiskt och vi kände oss lyckligt lottade. I de första drifterna duggade frågorna tätt och efter ett par timmar började utrustningen kännas behaglig och tekniken satte sig allt djupare i ryggmärgen hos våra gäster. Det var även ett vad på spel mellan Westin och CWC, Ulf hade nämligen utmanat oss där det lag som fångar minst toppfisk ska posera glatt i det andra laget tröja, ett känsligt och prestigefyllt vad för bägge parter..

Elias blev först ut med att redan efter en halvtimme knipa första fisken runt måttet. Efter ett par timmar senare drar Luc Coppens på ett stenhårt mothugg efter ett bra hugg på en Crazy Daisy ”Torsk” och efter en bra fight med flera tunga rusningar kommer en vackert marmorerad hälleflundra på 120 cm till båtkanten. En aningen chockad Luc, med mjölksyra i armarna var mycket nöjd och fascinerad över hälleflundran som en sportfisk och en återutsättning blev en självklarhet.
Vi fiskar vidare och inom kort får vi ett nytt hugg på en Crazy Daisy ”Cola” och nästa man till att dansa vid relingen var Richard. Fisken var mycket tung och bjöd på flera härliga rusningar men gled tillslut sakta upp till båtkanten efter ca en kvart. Den var stor och magnifik och mätte 154 cm. Redan nu började Ulf att bli lite nervös, vi hade startat hårt och hade inga planer på att sakta ner..

På radion hör vi med jämna mellanrum de andra båtarna rapportera in fisk och Havöysund på hösten är ett riktigt flundraparadis. Sista personen i båten, Stefan var dock fortfarande utan fisk men fick sin tröst i slutet av dagen med en flötmetad flundra på 118 cm som tog under dagens sista ljus innan vi glatt seglade mot hamnen.

Nästkommande dag bjöd även den på ett makalöst väder och fisket fortsatte på topp. Vi fick snabba rapporter om bra fiske i samma område och i andra driften högg en fisk runt måttet innan strömmen la sig. Vi bytte område och med en makrill på ett anti-twistrig hade vi plötsligt fullt upp efter att en fin flundra slukat den. Fisken var verkligen grinig men Richard gjorde allt rätt och när vi säkrade den var det återigen en fin flundra på 133 cm. Snittlängden var riktigt bra och på radion hörde vi om flera feta flundror på både 175 cm (som finns på bild till höger) och 167 cm.

De sista två dagarna bytte vi runt bland båtlagen och 4 nya förväntansfulla gäster hade nu fått mersmak på flundrorna efter att ha fått flera fina flundror under Henrics regi. Ulf låg fortfarande efter och hittills låg Westin på topp. Vi hade nu bestämt oss för att rikta in oss mer på de riktigt stora och spenderade mycket tid på djupare vatten med kontrollerade drifter över hålor och i rännor. Vår satsning under den tredje dagen gav resultat i form av två mycket fina flundror, den första på 124 cm och den andra på 155 cm, bägge två på flötmete. Vi höjde inte bara ribban ytterligare i tävlingen utan nu hade också alla i gruppen fångat hälleflundra och resultatet var redan nu långt över förväntan. Luc hade nämligen också fångat en flundra på 139 cm från Henrics båt.

Den sista dagen var det dock en person som verkligen jagat en stor hälleflundra, som jiggat frenetiskt i 3 dagar och dessvärre tappat en bättre fisk. Elias från Westin hade en dröm om en riktigt stor flundra och vi valde den sista dagen ett område där chansen var mycket stor för en bra fisk. Strömmen var dock mycket svag, nästan obefintlig och efter ca 6 timmars bonntrolling på grundflak och sandrännor kom äntligen hugget och ni kan gissa på vems spö?

Rätt gissat, Elias! En tung kamp startade och jag anande direkt att detta var fisken som han hade jagat. Med en Crazy Daisy ”Torsk” i mungipan gled storflundran närmare och närmare ytan och vid båtkanten, när flundran säkrades utbröt ett stort jubel och kramkalas. Fisken mätte 151 cm och var så otroligt förlösande. Fisken var så välförtjänt och glädjen som spreds i båten var oslagbar. Denna fisken avslutar vårat event med Westin och vår kära Ulf fick glatt posera med en Westintröja på kvällen tillsammans med Elias, trots att han skickligt guidade upp hela 12 st hälleflundror upp till 138 cm under söndagens fiske…

Havöysund är och förblir ett riktigt havsfiskeeldorado utan dess like!

Till höger finner ni veckans bilder från detta event.

Erik Axner – Havöysund

Ulf förlorade vadet och fick glatt posera i Westinkläder