Världens största Catch & Release fångade hälleflundra från vår destination Å, Lofoten!

Igår skrev vi historia här på vår destination Å i Lofoten! Det tidigare Nordic Sea Angling rekordet från 2010 med Patrik Thors monsterflundra på 232cm och en vikt på 165,5kg från Havøysund krossades ordentligt under gårdagen när Daníel Jóhannsson i guidebåten lyckades kroka på dronningen fra dypet!

Hon gav sig inte i första taget och när flundran hade simmat ner till botten för tredje gången och mjölksyran började pulsera i armarna så bad han guiden att klippa linan.. Men istället gav han över spöt till sina båtkamrater som fortsatte fighten, det slutade med att hela båtlaget fick hjälpas åt för att få upp denna fisk från djupet. Fiskerullen som endast hade 5 kg i max bromsstyrka var för klen för att få upp fisken så det blev tummen på spolen och två män som hjälptes åt att lyfta upp spöt. Guiden Martin Johansson som gör sin första säsong för oss på Nordic Sea Angling förstod nu att det var något riktigt STORT på gång så han ringde Johan Mikkelsen som är en duktig fotograf samt brukar märka alla stora hälleflundror – Samtalet löd:

– ”STOR FLUNDRA på kroken! Kasta dig ut på havet med kameran och dina märkningsnålar, den här måste förevigas!”

Småkrasslig och jävlig kastar sig Johan iväg med kameran och märkningsnålar i högsta hugg! När Johan kommer fram ser han en ENORM hälleflundra som ligger säkrad längs sidan på båten och ett båtlag med leenden som sträckte sig från öra till öra! Martin hade säkrat den perfekt med kveitekroken och en nöjdare guide just nu går nog inte att finna, en fantastisk prestation från hela båtlaget och framförallt till Danne som lyckades kroka denna drömfisk! Denna fisk är resultatet av ett grymt teamwork där redan på morgonen innan de åkte ut så satt Johan och Martin och planerade fisket utifrån de rådande förhållandena med vind och ström för att ha störst chans på att fånga en stor hälleflundra. Det visa sig bli succé!

Johan hoppade sedan över i båten och märkte flundran med ett ID-nummer för Norska Havforskningsinstitutet och kontrollmätte fisken till 246cm vilket motsvarar en vikt på 209,7kg enligt en vikt/längd tabell som har tagits fram. Såvida vi vet så är det den största hälleflundra som någonsin har fångats och släppts tillbaka igen (Rätta oss gärna om vi har fel) – Det är vad vi kallar respekt!! Att kunna märka fisken och bidra till forskningen gör det hela ännu bättre. Det har fångats ett fåtal hälleflundror större än denna, men dessa har fått sätta livet till på grund av att fångstmannen önskat en exakt vikt. Detta är nått vi inte står för utan vi ser hellre att en sådan stor och viktig fisk får friheten åter! Catch & Release för ett hållbart fiske!

Fisken högg på en Crazy Daizy 400gr i färg Lively Gadus riggad med Curly Tail från Westin-Fishing, även spöt var ett Westin Dynamic Boat 30-50lbs!

Innan Martin lämnade bryggan denna dag så taggade han alla båtlag att idag har vi siktet inställt på STOR fisk för nu börjar våra andra destinationer leverera STORA hälleflundror, och som alltid så är det ju lite interntävlingen mellan guiderna på Nordic Sea Angling så idag satsar vi på att slå dem! Att det sedan krävdes hela båtlaget för att få upp den gjorde den här fisken till något utöver det vanliga och när den väl var säkrad så kom de andra båtlagen och gratulerade och beundrade fisken som visade sig vara ett nytt NSA ALL TIME RECORD!
Vi på Nordic Sea Angling Gratulerar Daníel, hans båtkamrater, guiderna och vår destination Å för en fantastisk prestation!

Vi kan konstatera att den här säsongen slår alla tidigare rekord! Med denna fisk har vi nu landat och släppt tillbaka sju stycken över den magiska 2-meters gränsen samt landat tre strax under på vår destination Å. Och som inte dagen redan var gjord här så lyckades båt 6 landa en drömflundra på hela 183cm vilket är en fisk på ca 80kg! Även denna fick friheten åter efter att Martin tagit några snabba bilder. Det kunde också ha blivit en tredje storflundra idag då båt 1 drillat denna fisk en bra stund för att sedan ropa på assistans från Martin. Han hoppar över i båten och tar över spöt och känner att det är också en riktigt STOR fisk som inte ville lämna botten. Men tyvärr så lossnar denna.. Hur stor den var är omöjligt att säga men med tanke på att Martin någon timme tidigare hjälpt till att drilla upp den på 246cm så kändes den här fisken nästan större än den på 246cm, men som sagt, vi låter det vara osagt men en stor fisk var det utan tvekan.

* Catch & Release for the win, Respect what you love and handle the fish with care *

Varmt välkomna till STORKVEITENS RIKE – Å, Lofoten!

Johan Mikkelsen, Martin Johansson

Team Work var nyckeln till succé! 246cm säkrad utanför båten med hela båtlaget samt Guiden Martin Johansson med stora leenden efter att ha tagit det nya Nordic Sea Angling rekordet på hälleflundra!

Daníel Jóhannsson var liten i jämförelse med storleken på hälleflundran!!

183cm fångad samma dag!!