Spättafiske, hälleflundror och fler storsejar i Lofoten, Å!

Dagen innehöll kanonväder, ett stilla hav och ett gäng spättasugna gäster i båten!
Strax efter 10-tiden glider vi ut från hamnen och tar sikte på Åndstadbukta där vi tidigare har haft bra spättafiske. Där träffar vi båt 6 som redan dragit ett gäng sandskäddor och rödspättor innan oss. Vi ansluter oss och inte långt efter så har alla i båten lyckats checka av rödspätta på veckans artlista. Och värst av alla var Jörg som lyckades inte bara landa sin livs första rödspätta utan den blev också dagens toppfisk som vägdes till fina 1,3kg tagen på räka. Efter en skön inledning testar vi några flundradrifter runt buholmsflaket utan resultat, vi åker vidare ner mot Mosken där vi lyckas lura upp en fin flundra runt 90 cm som fick simma vidare igen efter en härlig fight. När vattnet var som högst så började vi fiska efter rödspätta igen, denna gången väst om Mosken. Något som blev riktigt lyckat där vi i stort sätt bara landade rödspättor där samtliga låg i viktklassen 0,8 – 1,2kg! Merparten fick simma vidare igen men några togs för den kulinariska upplevelsen.

Sedan får jag ett samtal från båt 6 som bara ville meddela att de har späckhuggare överallt, det var så många så dem vågade inte ens uppskatta en siffra. Men att det var många var det inget snack om! Jag spred budskapet vidare till övriga båtlag via VHF:n så förhoppningsvis var det fler som fick chansen att skåda dessa mäktiga djur! Båt 6 rapporterade också in en torsk på hela 23kg!

Hörde också från Stefan Trumstedt´s båt att de landade en hälleflundra på 118cm samt att båt 4 hade fint sejfiske med en toppfisk på 16,5kg! Båt 1 landade också en flundra på 117cm idag och torsk på 19 kg!

Fortfarande en del båtlag jag inte fått full rapport ifrån så kan vara en del jag missat. Hur som helst, en riktigt fin dag i Å!!

Johan Mikkelsen & Hannes Ribbner