Två NYA världsrekord, ev en helt NY art samt ett kungsfiske i världsklass! – Sørøya!

Äntligen har sommaren kommit till Sørøya och de nyanlända gästerna får uppleva Storfiskens Rike när det är som vackrast! Dagen har bjudit på strålande solsken, snöbeklädda berg, en flock tumlare som har cirkulerat kring båten samt ett kortare besök från en vikval!

Naturmänniskan i mig jublar av lycka!

Men nu till fisket- Med tanke på de fina vädret så var det ganska givet att det skulle komma häftiga rapporter från de olika båtlagen. Inte nog med det så är bland annat några av Norges duktigaste havsfiskare på plats i form utav Vilhelm Skilhagen, Roger Nilsen, Endre Hopland med flera!!!

Redan på första kvällen fångade Vilhelm Skilhagen två potentiellt nya världsrekord på flötmete, mer information kommer under veckan!!!

Vi i guidebåten började med lite klassiskt torskfiske med topp på 15,5kg och när armarna började bli möra och sjösjukan spelade ett spratt med de nya tyska gästerna så bestämde vi oss för att åka tillbaka för att filéa, luncha och njuta lite av sommaren.
Klockan 12:21 får jag ett samtal från Endre i Båt 8- de har ”batteritorsk”, de fina vädret inbjöd till att motorn stängdes av trots att detta inte bör göras. Och efter att alla instrument sugit ström så orkade tillslut inte batteriet att starta motorn. Då var det bara för oss i guidebåten att ta siktet riktat på Uertopparna där de nu låg och driftade runt. Väl framme möts vi av ett gäng norrmän som tackade allra ödmjukaste för att denna svensk kunde komma och rädda dom! Trots att det inte var så dramatiskt med tanke på det lugna havet.

När ett nytt batteri var på plats så fick vi också en ny rapport om deras fantastiska Uerfiske där ett flertal över 4 kg hade landats med toppfiskar över 6 kg där Torbjørn Hopland drog längsta stråt med en fin fisk på 6,6kg och blir således ett nytt NSA-årsbäst! Vilhelm tog även han ett nytt NSA-årsbästa på lubb med stabila 9,7kg!

Vi har också ett potentiellt nyfångad art som vi aldrig tidigare har lyckats fångat på NSA, i alla fall inte vad vi vet om. Det kvarstår fortfarande lite efterarbete med att artbestämma fisken men det lutar åt att Espen Abrahamsen har lyckats fånga en Djuphavskungfisk/Snabeluer, dvs en mindre art från uerfamiljen. Lite ljusare i färgen, lite större ögon osv. Så fort efterarbetet är gjort för att kunna fastställa om det är en djuphavskungfisk eller inte så kommer detta skrivas på nyheterna.

Vi i guidebåten rundade av första dagen med lite torskfiske på eftermiddagen men denna gången så lyckades vi bättre då Chris landa sin drömfisk på 22,4kg! C&R, därefter seglade vi hem med flaggan i topp och solen fortfarande värmandes i ryggen.

I morgon blir det antagligen en flundrasatsning! Stay tuned, för denna vecka kommer Sørøya bjuda på extraordinära fiskerapporter!!

Johan Mikkelsen, Rikard PJ Bergling

Roger Nilsen