Havöysund 2/6, plötsligt så händer det!

Redan på frukosten så kunde man känna i luften att det var något stort på gång. Det skämtades om stor ”kveiten” och om Martin i guidebåten som hade haft en extrem otur med 3 tappade hälleflundror som uppskattats runt 50 kg och kanske ännu större!

När en gäst har en sådan här otur börjar det bli tufft att som guide hålla modet uppe på gästen för tro mig, Martin var verkligen på väg att hiva både spö och rulle i havet efter måndagens tur, då han tappade ytligare en fin hälleflundra när linan bara gick av. då hade jag dagen innan spolat på ny lina till honom från min ”privata bulkspole”. När även denna lina brast så var det nog inte långt borta att kastade alla fiske saker i havet. Tack och lov så är nu Martin en helt fantastisk kille som bitter ihop och kämpar vidare. När vi kommer iland och planerar för dagen D, sista chansen för att lyckas så skämtar jag med Martin och säger att ”man måste ge till havet för att få från havet” och så skrattar vi, när han säger att med tanke på vad han tappat denna vecka så måste han få en riktigt stor ( flera jiggar och en Water wolf kamera).

Vi bestämmer oss för att bege oss till det ”nya” stället för att prova lyckan igen. Redan efter en kort stund ropar båt 9 att de landat en hälleflundra på 143 cm så hoppet tänds för alla båtarna.

Efter ytligare några drifter släpper jag ner min Crazy Daisy – 400 gram – Robo Cod med curltail och nästan direkt så känner jag hugget och fighten kan börja, efter bara några rusningar så kan vi säkra den vid utsidan av båten och kan mäta den till 167cm.

Kort där efter får vi radio kontakt med båt nummer 4, som hade fightat en flundra i 40 minuter. Fredrik åker bort till deras båt för att assistera om dom behövde hjälp vid landningen, det var bara ett problem!. När fisken hade huggit på ca 40m djup så hade den först rusat 150m inåt land och när gubbarna i båt 4 åkt efter så vänder plötsligt fisken och går utåt ist, När Fredrik kom fram till deras båt hade båten totalt sett flyttat sig över 1,5nm och fisken befann sig plötsligt på ca 250m djup. Till en början så står bara fisken nere i djupet och stångar men efter ett tag så börjar dom kunna lyfta fisken decimeter för decimeter, Bengt som fångstmannen heter behöll modet trots att det är väldigt svårt och framför allt jobbigt att drilla upp en ”stor” flundra från detta djupet, vilket få i min vetskap har klarat av. Efter 2h fight så kommer tillslut fisken upp till vattenytan och kan säkras vid båten och fisken mäts till hela 186cm vilket var Bengts 2a flundra pb denna veckan.

Sen då? undrar ni! det blir bara sjukare.
Jag åker in med guidebåten och lägger om en drift direkt efter att alla båtar bevittnat Bengt drilla sin drömflundra. I första driften så HÄNDER det, Martin står helt plötsligt med en djup tung båge i spöt, Martin som tidigare tappat flera stora flundror under veckan har krokat i något riktigt stort!!. 219cm, 186cm, 167cm, 159cm, 157cm och ”ytterligare” 6st över 150cm kom upp på campen denna veckan.
Torsk topparna denna veckan var inte av den lilla kalibern heller med topp en bit över 20kg.

Havöysund STORFISKENS RIKE!

Bilder kommer snart att komma upp!

Ulf ”Oxen” Hugsén, Fredrik Schmiterlöw och Henric ”Äpplet” Appelgren

Ulf börjar dagen med 167cm!

Bengt med sitt svarta guld, på 186cm

Plötsligt händer det, Martin med 219cm SMACK SMACK SMACK