En flundrasuccé som avslutning på Sørøya!

Då var sista dagen för gästerna på Sørøya kommen. Guidebåten lämnade hamnen kl 07.00 och styr kosan norrut i jakten på hälleflundrorna! Den ostliga starka vinden blev en perfekt kombination för att täcka stora områden undertiden som vi jobbade aktivt med våra jiggar.
Redan på första driften smäller det tag i Mårtens spö och vi ser direkt att det är flundra på gång! En fin liten flundra som uppskattades till 90 cm landas och strax därefter fick simma vidare. Vi får upp flundragnistan i båten och känner att det här var inte första och sista.

Andra driften på ungefär samma plats så sänker jag ner min nya Crazy Daizy 400gr i färg Robo Cod med Curly Tail. Tillsammans med en Waterwolf riggat ovanför tafsen. Dvs en undervattenskamera som spelar in allt vad som händer där nere i djupet. Men det är först när man kommer hem som man kan se hur det sur ut där nere. En spännande sak för att öka förståelsen i hur hälleflundran jagar, vad som får den att attackera samt se hur bottenstrukturen ser ut där vi har flundrakontakter. Vi droppar ner våra jiggar och börja nöta efter flundran. 13 minuter senare känner jag ett rejält sug i jiggen och SMACK! När jag gör mothugget så känner jag tyngden i fisken. Den är stor!!!

En kort med brutal fight senare så glider flundran upp till ytan och jag säkrar den med kveitekroken. Den mättes till exakt 140cm, märktes och återutsattes!! Och det bästa av allt är att jag har hugget på film!

Efter den fisken så bestämmer vi oss för att testa ett annat känt flundra grund som vi inte har fiskat mycket på i år. När vi väl kommer fram och börjar fiska så dyker det upp två vikvalar som börjar cirkulera kring båten. Samtidigt som vi står och beundrar dessa vackra varelser så ser vi valjägarna glida förbi oss en sjömil ifrån och missar således valarna. Vi njuter av hela händelsen och inte långt efter smäller det tag i min jigg igen, denna gången när jag mitt i frivattnet börjar släppa ner jiggen mot bottnen igen, knappt 3 meter i släppet så bara rusar linan iväg och jag spänner upp. Och där satt den! Jag ropar ut att nu satt den igen jag får som svar från Kenneth att här kommer en till…

Nu står både jag och Kenneth och drillar var sin flundra och som guide så får man lite lätt panik, hur fan ska jag lyckas hjälpa till att landa gästens fiske när jag samtidigt drillar en själv. Jag maxar rullen och tvingar upp flundran så fort jag kan, Mårten står redo med kveitekroken och sätter den perfekt i underkäken. Vi krokar av den snabbt och så springer jag bort till Kenneth redo för landning nummer två. Det visade sig vara två flundror stöpta i samma form. 126cm samt 125cm! Vilken fantastisk dubble! Några snabba bilder senare märks den ena flundran och får simma vidare igen medan den andra sparades för den kulinariska upplevelsen. Redan nu känns det som dagen inte kunde bli så mycket bättre men redan på nästa drift så smäller det till i Håkans spö och så var det dags igen! En grym fight senare så landar vi en flundra på 105cm som även denna märktes och återutsattes.
Tidvattnet var nu perfekt och på varje drift hade vi kontakter eller landade flundror. Efter Håkans tur så var den nyblivne pensionären Kenneth Forséns tur igen. Denna gången en flundra på 113cm märkt och återutsatt.

Det kändes som att dagen var fulländad men det var nått som saknades, den var inte helt perfekt än. Jörgen i båten hade ännu inte fått någon flundra under veckan och jag bara hoppades att det var hans tur nästa gång. Han gjorde allt rätt men ändå så var det vi andra i båten som fick. Men när klockan började närma sig hemgång så händer det! Det alla i båten önskade just nu: Jörgen med tunggung!!! Äntligen!!!

En grym fight senare så kan jag landa Jörgens flundra som mättes till 125cm och med den flundran så bestämde vi oss för att runda av dagen med flaggan i topp! En fantstiskt dag på Sørøya och en dag vi sent kommer glömma!

En av de andra båtarna hade undertiden ett riktigt fint havskattfiske vid fågelberget med 10 landade och största över 7 kg och många runt 4-5kg. De fick också en flundra på 88cm tagen under havskattfisket.

Och båt 8 med Thomas Ytterholm som gjorde sin femte resa hit kunde summera ihop att denna veckan blev deras bästa vecka någonsin! Antalet torskar över 20 kg har jag redan glömt bort med det var många och en toppfisk på 27 kg under sommaren är vad jag kallar torskfiske när det är som bäst! Grymt jobbat!

Så då var ännu en fantastisk vecka över för denna gången och vi får bara tacka alla gäster som har varit här och passa på att gratulera till alla deras storfiskar som de har tagit.

Nu laddar vi för en ny grupp gäster, men tyvärr verkar Sørøya drabbas av en del hård vind, men vi hoppas vädergudarna är på vår sida och att väderleksrapporterna ändras till vår fördel.

Johan Mikkelsen, Sebastian ”Lappen” Hoogers, Rikard PJ Bergling