Mixfiske på Sørøya (Flundrarace, 30kg+torsk, havskatter och rödspätta)

De senaste två dagarna har varit blandat fiske här på Sørøya. I lördags så gick de flesta efter torsken och vi gled ut ur hamnen vid 06.00 med förhoppningar om ett grymt morgonfiske. Men det visa sig att torsken var otroligt svårflörtad till en början och vi fick sprida ut oss i jakten på att hitta mer huggvillig fisk. Strax innan lunch hittar vi äntligen huggvillig fisk mellan 10-20kg.. Vi kör på tills armar och ryggar värker sedan åker vi tillbaks till hamn för en liten lunch innan det var dags för eftermiddagsfisket.

Väl tillbaka på havet får vi höra om att båt 2 landat en torsk på 30,5 kg och ett par över 20 kg. Trots detta så rapporterar de om trögt fiske och att det bara var en kort intensiv huggperiod och sedan var fisken borta. Vi väljer då att åka in i fjorden för att se om vi hittar mer fisk där. Ett val som visa sig vara ett bra sådant. Inte långt efter hittar vi ett sådant kompakt stim från 40m ner till 80m. Inte långt efter så får vi ett dubbelhugg med tungfisk. Upp kommer en 20 kilos till Martin och en på 24,5kg till Magnus!! Vi ropar på de andra båtarna om vårt fiske och inte långt efter landar Martin en stabil pjäs på 25,3kg!

Jiggen som har levererat flest stortorskar i guidebåten är utan tvekan den blå Big Bob 480gr från Westin! När de andra båtarna hade lurats in i fjorden så verkar fisket dö ut även här.. Enorma stim men inga som vill hugga. Antagligen är de upptagna med annat och vi bestämmer oss för att lämna fjorden och bege oss hemåt efter ännu en fin dag på Sørøya.

Lördagskvällen rundades sedan av med liveband på Sørvær gjestehus där puben var fullsatt med glada själar som var tillbaka för att fira påsk med nära och kära.

Söndagen var blåsigt med sydliga vindar mellan 8-12 m/s, vi bestämmer oss för att testa på flundralyckan utanför hamnen. Trots hårda vindar så kunde vi få fina drifter efter flundran och när tidvattnet var rätt så small det både dubbelhugg i vår båt samt i båt 11 där Sebbe guidade. När det högg som värst hann jag inte hämta nya märknålar innan nästa flundra skulle landas. Men totalt lyckades vi i guidebåten märka 6 st hälleflundror men landa hela 11st hälleflundror under dagen! Vi tog endast en flundra för mat resten fick friheten åter. Samtliga flundror fångades ca 2-5min båtkörning från campen!

Totalt landades 19 flundror fördelat på 3 båtar med största på ca 15-16 kg och ett flertal havskatter runt 3-4 kilos klassen.

Det var dock en båt som inte hade intresset för flundrafisket och det var de torskjagande danskarna med Jacob ”Terminator” som kapten. Och trots det stökiga havet så lyckades de köra försiktigt ut till första djupkurvan och efter några timmars fisken där ute så kunde de rapportera att Troels fått en torsk på 29,5kg!!! Men inte långt efter fick de avbryta pga vädret.

Idag är det måndag och nu sitter vi inblåsta på Sørøya med en sydvästlig vind mellan 12-14m/s. Vi är inte bittra för det, för när man har fått uppleva Sørøyas fantastiska fiske så kan det vara skönt att vila upp sig en dag som denna..

Johan Mikkelsen & Sebastian ”Lappen” Hoogers

Magnus med en 20kg+ torsk!

Dubbelhugg av 20+ fisk! Martins 20 kilos och Magnus på 24,5kg! Båda tagna på den blåa Big Bob 480gr från Westin!

Martin med en stor torsk på 25,3kg, tagen på Big Bob 480gr från Westin!

Close up! 25,3kg tagen på Big Bob 480gr

Guide Johan med en stabil rödspätta tagen på det nya spättaspöt från Westin W3

Magnus knäcker flundra oskulden med denna lilla fina!

Dubbelhugg, havskatt och flundra!!

Dagens största i guidebåten! Jari även känd som nya flundrakungen!

Flundra till Martin!

Close up på en havskatt!

Fredrik med flundra!

Gänget i guidebåten under flundraracet!

Flundror från Sebbes båt!

Jonas med sin livs första flundra