Storskalltaren och kaos i båt 5 på Söröya!

Eftersom vädret var helt underbart i torsdagskväll så åkte vi ut till Storskalltaren direkt när dom nya gästerna anlänt till campen!
Efter bara en halvtimme hörde man rapporter om massa torskar på 16, 19 och 21kg och även om en rolig incident då Micke vevade upp en lubb och väl vid ytan så kom det en flundra som högg både lubben och sedan jiggen!

Jag invigde flundrafisket i guidebåten med en flundra på 113cm som var väldigt tjock! Men det kom även upp tre flundror till under passet med topp på 129cm! Var man än skickade ner jiggen på Storskalltaren så fanns det alltid en torsk som var sugen på jiggen, det fullkomligt kokar av fisk där!

Vi hörde även på VHF:en att våra norska gäster hade något väldigt stort på kroken som senare visade sig vara en Kveite på hela 184cm!!!

//Viktor Sjöqvist

Båt 5 som var lite trötta efter den långa resan valde att inte gå med till storskalltan utan att först sova en stund och sedan gå ut och fiska i närområdet. Detta var ingen dum idé skulle det visa sig. Allting började med ett riktigt bra torskfiske på Runnigen och korallen. Detta innan mrs. flundra valda att suga i sig deras pilk… efter detta, kaos. Alla trasslade sig i alla. De fick ut två av fyra linor men resten såg rätt illa ut. De fick upp flundran till båten. Väl uppe vänder den, knäcker spötoppen på fångstmannens spö och rusar ner en bra bit. I och med det kaotiska trasslet av linor kunde nu två pers tillsammans hjälpas åt att igen börja lyfta fisken varav en fick veva baklänges med spöt uppochner så inte den söndriga spötoppen skulle skära av linan. När den återigen kom till ytan kunde den säkras, landas och mätas till 155cm, tur eller skicklighet? Jag skulle säga både och…

De landade en flundra till och sedan skulle det bära av hemåt. De vevade upp, satte spöna i hållarna och började köra. Efter ett litet tag ser en av grabbarna i båten ett flygande spö, det fastnar i ett annat och han som beskådar händelsen kan fort slänga sig efter det och få tag i det innan hela paketet åker i sjön. Varför hände detta? Jo… jiggen hade glömts lyftas upp ur vattnet. Bromsen var dessutom väldigt lätt ställd så linan hade i farten börjat rinna ut och efter 500m, väl inne på backingen, hade motståndet blivit så stort att spöt dragits ur spöhållaren. Han som fått tag på spöt börjar veva – bara 489m kvar… han svor åt sin klantige kompis över att han var tvungen att veva in hela denna bit. Han vevade, och vevade och vevade. När han har 50m kvar säger det SMACK och spöt står i en go båge! Vad hääääänder? Skit på jiggen? Nej, FLUNDRA!!! Han pumpar in fisken, den landas och mäts till strax över 110cm.

Detta mina vänner, är en sann Söröya-historia.

//Hannes Ribbner

Viktor PJ Sjöqvist & Hannes Ribbner