En inspirerande historia om Hasse och ”Rasken” på Vaeröy!

Denna vecka skulle jag få träffa Hasse och hans ledarhund Rasken. Då jag aldrig hade haft varken hund eller en blind man i båten så var jag nervös på hur nu detta skulle gå, en vecka med tungt havsfiske ute på Vaeröy med hans respektabla ålder på 65 år så stärkte bara min oro, hur ska det här gå? Kanske en vanlig tanke när man inte vet innebörden med att inte kunna se men detta förstod jag var något jag inte alls behövde oroa mig över.

Färjan skulle anlända sent på onsdagskvällen den 7 maj men redan klockan fyra ringer Hasse och berättar att han sitter och tjötar med några av mina gäster i en hytta på Vaeröy. Jag som skulle möta upp Hasse tror genast att jag kollat fel på tiden…
Jag springer bort till hytten och möts av en mycket glad och trevlig man och hans hund, vilken lättnad! Han berättar att han hade träffat på två trevliga kvinnor i Bodö som skulle ut till Vaeröy och att de skulle ta helikoptern, något Hasse tyckte lät spännande och tveka inte en sekund på att följa med!
Han fick sedan skjuts av kvinnorna ut till vår camp och nu sitter han här med en öl i näven och tjötar fiske med gästerna. Det här var mitt första möte med Hasse!

Första dagen inledde med ett fantastiskt fiske där vi tillsammans drog upp torsk efter torsk med en genomsnittsvikt på över 10 kg! Hur många vi fick är jag osäker på men att Hasse fick både fler och större är inget jag ska sticka under bordet med!

Dag två blev lite flundrafiske där Hasse återigen visar prov på att gammal är äldst när han lurar upp sin första flundra för veckan! Denna dag var även Rasken med i båten vilket var fantastiskt roligt att se, speciellt när han fick syn på stormfåglarna som gärna höll sig på ett säkert avstånd från den exalterade labradoren!

Dag tre låg havet som en spegel och vi fiskade på under hela dagen utan någon större succé, men en fin Sej på 9 kg blankt lyckades Hasse lura upp samt lite mindre torskar men tillslut fick jag avbryta fisket, trots att Hasse kunnat fiska på många timmar till.

Vanligtvis brukar jag landa gästernas fisk, kroka av, trassla, knyta, förtöja båten osv.. Men dessa tre dagar har jag inte behövt gjort någonting då Hasse gör det minst lika bra och minst lika snabbt! Och detta är verkligen inspirerande! Själv säger Hasse att det gäller bara att hitta nya sätt att göra det på, att känna sig fram och inte vara rädd att misslyckas!

Jag har mött många människor som inte tror på sig själva, som säger att det klara de aldrig av.. Hasse är beviset på att allt går med rätt inställning, han är en riktig inspirationskälla och jag hoppas att fler vågar leva ut sina drömmar så som Hasse gör!

Nu är det dags för dag 4!
Stay Tuned

Johan Mikkelsen

Hasse under landningen av en 14 kilos torsk!

Flying cod!

Hasse fightar torsk i kvällssolen!

Hasse poserar med  några av hans torskar!

Tålamod är nyckeln till framgång! - Rasken i väntan på hugg!