Säsongssummering av Nappstraumen/Lofoten 2013

Efter en hel säsong bakom oss nu så är det dags att summera ihop säsongen och uppleva storfiskarna och naturupplevelserna igen genom minnet. Säsongen i Nappstraumen startade den 27 mars med ”testfiske” efter skrei. Vi möttes av det fruktade vintervädret som stundtals härskar över Nordnorge under vintertid och sanslösa mängder snö föll till backen och vinden var som regel väldigt hård. Vi prövade bägge sidorna av Loften i jakt på skreien och märkte att bägge sidor höll stor fisk och vi fångade fisk över 25 kg på bägge sidor. En stor fördel var att vi nästan alltid kunde ge oss ut på fiske oavsett vindriktning då Lofoten alltid erbjöd något slags skydd från vind och vågor. Den största torsken vägde in på 28 kg och fångades av självaste Jimmy Andersson.

När väl våren kom till Lofoten så kom den raskt och plötsligt var all snö borta och hela ön blev grön. Hälleflundrorna kom in närmare land och i mitten av maj kom de första fiskarna över 50 kg och Thomas Eriksson drog tidigt till med en 175 cm lång hälleflundra som direkt satte en bra standard för fisket. De kommande veckorna landades mycket hälleflundror, många runt måttet och även några tungviktare mellan 50-60 kg. De allra flesta fiskarna tog på mellan 20-40 meters djup. Fräckast var när Johan Von Anka med kamrater fångade hela 26 hälleflundror i en båt på en dags fiske. Under försommaren upplevde vi också ett fint torskfiske ute på ”skallarna” med flera fina fiskar upp till 22-23 kg.

När sommaren kom så mattades fisket efter hälleflundra av en aning och sejen började istället dominera. På ett nytt område som vi tidigare inte fiskat fann vi under tre månader ofattbart mycket storsej i viktklasser upp till 13,5 kg och på de vanliga skallarna fångades flera sejar på 14 kg. Under sommaren var det också ett makalöst bra mängdfiske på rödspätta där det som bäst fångades 100 st på 5½ timmes fiske på 4 man och under sommaren fångades det flera rödspättor över 2 kg.

På sensommaren, i början av augusti så vaknade hälleflundrorna ur sin koma igen och började frossa i de otroliga mängderna med makrill som befann sig längs kusten av Lofoten. Flera fina fiskar på 30-40 kg landades på kort tid och även två riktiga tungviktare på 175 cm och 191 cm togs ute på djupt vatten i anknytning till makrillstimmen.

Regelbundet under hela säsongen hade vi sällskap av späckhuggare på våra fiskeplatser och en flock på ca 10 djur verkade uppehålla sig ända från maj till slutet på september i farvattnet kring Nappstraumen och blev en regelbunden show som våra gäster verkligen uppskattade varmt.

Hösten kom väldigt sent till Lofoten men när den väl kom så blev det rock n’ rollfiske på hög nivå. Fisket efter rödspätta var sagolikt och i stort sett varje dag så kom det fiskar över 2 kg på campen och ett nytt camprekord blev satt på 2,75 kg. Flera storsejar upp till 15,25 kg landades och det som alla hade väntat på var dock att de stora hälleflundrorna skulle gå in i Nappstraumen för födosök och i mitten av oktober small det till.

Hela Nappstraumen som endast ligger ett par minuters resa från campen fylldes av stora hälleflundror och landades dem inte så var det daglig kontakt med storfisk där inne och sviten på sista veckan fördelat på tre båtar är magiskt bra.
197 cm togs av vår mekaniker- Mats ”Bulten” Persson, 180 cm togs av Fredrik Schmiterlöw och därefter lydde det följande :

172 cm, 165 cm, 153 cm ,150 cm, 145 cm, 140 cm ..

Ett fiske i världsklass och troligen Norges ”lättaste” ställe för att fånga en stor hälleflundra på hösten. Utöver dessa storfångster så tappades det ett par riktigt stora och flera fina fiskar gick tyvärr förlorade.

För att summera ihop det så var det periodvis under säsongen ett makalöst hälleflundrafisket och när fisket efter hälleflundrorna var trögare så kompenserades detta med ett grymt sejfiske, massor med rödspättor eller ett stabilt torskfiske. Flertalet nya camprekord blev också satta under säsongen såsom rödspätta på 2,75 kg, sej på 15,25, bleka på 7 kg och havskatt på 6,5 kg.

Med denna säsong i ryggen kan vi nu blicka framåt mot Panama 2014, den 3 januari för att sen ta oss an skreitorskarna igen i mars på Lofoten.

Jag vill tacka alla gästerna för denna säsong och hoppas vi ses igen för nya storfångster, goa skratt på bryggan och härliga fiskeveckor tillsammans.

Erik Axner