Ett levande hav här på Sørøya!

Sista fiskepasset för den här veckan valde vi att gå norr ut i jakt på hälleflundran! Alarmklockan gick igång vid 23 tiden och sen var det samling vid 00.00 på bryggan. Vi blev några tappra själar som gav oss ut mitt i natten för att hinna få så många fisktimmar som möjligt under den heta perioden!
När vi väl kommer fram är det helt stilla i vattnet, vi lägger en drift utan kontakt och jag säger att när som helst så kommer vattnet igång det är bara ha tålamod och invänta huggperioden!
Helt plötsligt bryts tystnaden av en vikval som går upp med hela huvudet och kikar på oss endast någon meter från båten, sedan gick den ner i vattnet igen och långsamt gled förbi båten! Mäktigt!! Det här måste vara ett tecken på att snart kommer det igång!
Vi vevar upp och lägger om driften men denna gången har allt förändrats, hela omgivningen börjar leva! Ytan virvlar av strömmens styrka och stora vågor skjuts mot vinden som i sin tur pressar ner vågtopparna! vi har nu en drift på runt 2-2,5 knop mot vinden! Tobisstim precis under båten, tärnor och måsar dyker ner och plockar tobis efter tobis! Sen var det bara fly innan trutarna och den skickliga kustlabben jagade dem för dess byte! Kustlabben kunde stressa måsarna så hårt att dom spydde upp hela deras maginnehåll, mums!
Vikvalen drog runt bland båtarna och en flock tumlare kom för att ta del av jaktlyckan! Sälar stack upp huvuden i sin nyfikenhet och mitt i allt detta inferno av födosök låg vi och guppade med vår båt, i hopp om att kroka en Hälleflundra!

Max 5 minuter efter andra driften så smäller det på rejält i mitt spö och efter en härlig fight så kunde den landas och första flundran mättes till 115 cm ca 18 kg! Gött, nu är det på gång!! Undertiden som vi håller på med min flundra så smäller det tag i Daniels spö som svarar med ett kraftigt mothugg men som följs av ett ångesfyllt snärtande ljud då linan går av.. nya tag, dom finns här och nu är det HETT!
Några minuter senare på samma drift smäller det tag på Björns spö och en härlig fight inleds, jag står redo med kveitekroken men när flundran var endast 10 meter under båten så klev den av.. två missade på en kort tid.. skit också !
Vi fortsätter på samma drift och vi snackar minuter mellan huggen och det dröjde inte många minuter till förrän Torkel nitar ett klockrent mothugg, spöt bockas ända ner till korkhandtaget och jag ser direkt att det här är en stor fisk! några kraftiga huvudskakningar och sen börjar den långsamt att gå!! Jag ropar till gästerna att veva upp så fort som möjlgit för det här är en stor fisk! Men sen kliver även denna av! ibland känns livet orättvist när man har lagt så många timmar på att få den där drömfisken och så kliver den av så utan någon förklaring till varför.. Strax efter så smäller det även på Christians spö men även denna tappades.. Vi lägger om driften och det är fortfarande bra fart i vattnet men denna gången så har vi inte en ända kontakt med flundra.. vi kämpar oss vidare men bestämmer oss sedan för att fiska oss hemåt!

Sista stoppet blir på samma ställe som vi hade hälleflundra racet två dagar innan.. och vist var dom kvar där! Björn lyckas med konststycket att kroka två flundror samtidigt! En på jiggen och en på upphängaren! helt sjukt!
Sen bestämde vi oss för att avsluta dagen för att hinna med slutstädningen och ta det lite lugnt vid hamnen.

Det var en fantastisk dag men denna gången hade vi otur med att få upp fisken hela vägen! Men det kommer bli en tur tillbaka, det vill jag lova!

Väl i hamn mötes jag av nöjda och trötta gäster efter en härlig vecka, Martin Carlsson berättar om flera fina torskar runt 20 kilos sträcket!
Och sen träffar jag Jimmie som berättar om att han hade fått en lax idag!! Han berättar hur han hade släppt ner sin jigg och helt plötsligt får slaklina och tänker att så här grunt kan det väl inte vara.. spänner upp och sen drar linan rakt under båten i en jäkla fart!
Upp kommer en lax på 4,5 kg!! Tagen på Jigg!! Sånt händer bara på Sørøya, helt galet!

Johan Mikkelsen

115 cm flundra tagen på den bruna Crazy Daizy, ett överlägset bete när det kommer till flundrafisket!

Björn avslutar veckan med en fin flundra på 90 cm!

Jimmie med en lax på 4,5 kg tagen på jigg!!!!

Martin Carlsson med en grann Torsk

Stortorsk på Söröya!

Martin Carlsson med en havskatt