”Misson 100 +”

I går 17e maj var dagen då med stort D! Vi hade bestämt oss för en långtur med siktet inställt på stor fisk och ett långt fiskepass, så vi hade bestämt oss för att ta det lite lugnt på morgonen.

På något vis så kunde man känna laddningen redan vid frukosten, mycket skämt och glädje om den där monster flundran alla drömmer om, och alla båtlagen var rörande överens om man skulle ha en chans så måste vi hjälpas åt! Så efter frukosten packade vi båten för att invänta rätta tiden. Vi behövde bara invänta 17e maj paraden som skulle ge oss den där sista glädjekicken.

Vi styrde båtarna mot vår nya hottspott (någon stans i havet runt Havöysund). När vi kom fram så började vi nöta och nöta, timme ut och timme in, och ena båten efter den andra gav upp vilket jag kan förstå för det finns ju inget så tråkigt som att veva upp en jigg timme efter timme utan att det händer något. Tillslut så var vi bara fyra båta kvar som jobbade sten hårt.

Efter en 6-7 timmar rapporterade första båten att dom tagit en hälleflundra strax över metern, och vips så hade man fått ny energi. Det tog inte lång tid innan det blev mycket aktivitet över radion, med både hälleflundra och stora torskar. Det ena gänget tog en 20+ torsk som var 125 cm lång, C&R. Denna fightades som en hälleflundra, så det är inte bara flundran som bjuder på fight!

Vi i guidebåten hade fortfarande inte känt något förutom en massa katt. Jag börjar fundera på om jag skulle ändra min plan och gå ut på djupare vatten för att mina gäster skulle kunna få lite spöböj, men bestämmer mig snabbt för att hålla fast vid min plan. Jag lägger om kursen mot min 3e och sista position som jag valt ut innan vi stack. När jag lägger upp båten för första driften, och ser att allt stämmer så börjar jag få en grym känsla och peppar upp mina gäster genom att nästan skrika ut att nu kommer det att smälla, det luktar storflundra!

Efter bara ett kort stund på driften smäller det till och ett spö står i kraftig spöböj. Detta er en jätte flundra! Men tyvärr, efter en stunds drillande viner hälleflundran. Mann kan verkligen känna laddningen i guidebåten! Någon minut senare så smäller det till på Rosemaries spö som ställer sig i en båge, men tyvärr så hoppade även denna hälleflundra av bara någon meter under ytan. Flundran så nära att vi kunde uppskatta den till ca 120 cm.

Vi ropar på radion till dom andra båtarna, och berättar om vårt fiske och ber de andra båtarna komma till oss. Precis medan jag pratar över radion, så sejar det smack och Gordzillas spö ställer sig i en grymbåge medan linan viner ut i hög fart. Jag får avsluta mitt meddelande på VHFen med: ”VI DRILLAR STORFLUNDRA NU!”.

En grym fight hade börjat! Man kunde riktigt se hur fokuserad Godzilla var, och sakta men säkert fick han in lina meter för meter. Seden kom dom där sköna gungningarna som följdes upp av en grym rusning ner till botten igen! Det var bara att börja om från början igen. Så här höll det på i ca 40 min innan vi kunde se den. ”Fy fan den är stor!”, skriker jag samtidigt som ett jätte gapande kom närmare och närmare ytan. Det ända jag tänkte på var att nu får jag inte misslyckas med landningen. Jag sätter kveitekroken perfekt i munnen utan att verken skada hälleflundran eller slå jiggen ur munnen. Efter en så kallad ”kveitedans” kunde vi få tailen runt stjärtfenan, och mätta den utanför båten. Den mättes till hela 220 cm!! Glädjen gick inte att missa, för när man landar en sådan stor fisk är hela båtlaget inblandad. Vi hoppade, skrek och kramades. Detta är sann glädje! Efter fotografering och mättning så var det dags för Godzilla att bada och vinka adjö till sin nyvunna kärlek som försvinner ner i djupet igen. Tack för besöket madam! När vi kom iland så satte vi punkt för ”Misson 100+” med lite firning.

Idag så styr kapten Jörgen ”Grodan” Sanden guidebåten med siktet inställt på både torskfiske och hälleflundrefiske, för vårt veckomål är ju att alla som åker i guidebåten skall åka hem med nya PB. Själv så tar jag ledigt idag och imorgon. Vill bara avsluta med att det är i Havöysund det händer. Detta är storkveitans rike!

Ulf ”Oxen” Hugsén/ Jörgen”Grodan” Sanden

17e maj i Havöysund!

Nu jävlar så skall vi lyckas!

220cm!

så simmade hon ner i djupet igen!