Nr 2808 C&R!

De sista dagarnas fiske har verkligen gått i solens tecken och fiskeglädjen har man inte kunnat misstolka då det har skämtats både över VHF radion och nere vid rensbordet. Men, kanske det trevligaste är att lyssna hur alla gästerna har gjort allt för att hjälpa varandra med att lyckas fånga sin drömfisk. Och drömfiskar har det fångats denna vecka, så även i går när vi var 4 båtar som begav oss på en liten expedition.

Redan efter en kort stunds fiske kom vi i kontakt med hälleflundran som verkligen var på huggvilligt humör, och efter 30 minuters fiske var första hälleflundran landad och återutsatt igen

Efter 1 timme fiske var kaoset ett faktum! En av våra ryska gäster höll på att drilla en riktig stor hälle och ropade på radion att han behövde hjälp. Jag sa till mina gäster att dom skulle veva upp så att vi kunde hjälpa till med landningen, men när en av mina gäster höll på att veva upp så sa det bara smack och linan ven ut i rask fart igen. Så, då var det bara för mig att ropa ut via VHFen att vi höll på att drilla en finare hälleflundra så vi kunde inte åka och hjälpa till. Jag kollade om det var någon annan som kunde hjälpa vår ryska gäst med landningen men Kristoffer ropade via radion att även han höll på att drilla en riktigt stor hälleflundra.

Som tur var han Erik få upp sina gästers jiggar och kunde bege sig till våran ryska gäst. Han hoppade över i hans båt, men efter 15 minuters fight och rusningar på över 150m klev tyvärr detta otroliga monster av jiggen.

Erik säger sen till mig att han åker bort till Kristoffer och hjälper han med landningen, jag lägger mig för en ny drift men hinner knappt påbörja den förrän jag hör Erik ropa till mig på radion att jag måste komma så fort som det bara går med min krok och att det är en riktigt stor hälle som var på väg upp.

Vi lämnar över kroken och lägger oss på ett lagom avstånd för att beskåda kampen. Vi ser en jättelik vit sida som är på väg upp, minst 2 meter.

Vi säkrar hälleflundran vid sidan av båten där den mätts till hela 205cm och märks den utanför båten för att återutsättas. Den lyckliga fångstmannen vill att vi skall lyfta in den i båten för att han vill fotografera den, men givetvis tillåter vi inte detta utan förklarar för våran gäst att riktigt stora hälleflundror släpper vi alltid och tar inte in dom i båten. Vi erbjuder honom att låna en Ursuit drakt så att han kan bada med den vilket han ville.

När vi kom tillbaks till Campen tar han mig i handen och tackar mig för att jag inte lätt han ta iland den. Han fortsätter och berättar om den mäktiga känslan över att få sett den simma ner i djupet igen! Även våra andra gäster instämmer i hans berättelse och berömmer oss för vårt arbete vi gör tillsammans med havsforskningsinstitutet, det är även ett väldigt stort intresse bland den lokala befolkningen här i Havöysund som gör tummen upp för vårt arbete att sprida C&R och märkning av hälleflundran.

Denna dag landades det många hälleflundror och det som gör mig riktigt glad är alla rapporter om C&R. Lördags kvällen fortsatte inne på hotellet med lördagsbuffé och högljuda skratt, och alla är rörande överens att Havöysund är ett riktigt bra ställe om man vill fånga både många men även ha chans på riktigt stor hälleflundra! Vill kanske säga att störst chans för att fånga riktigt stor hälleflundra är nog i Maj-Juni månad. Om någon av de märkta hälleflundrorna skulle fångas igen så kommer vi skriva om detta på hemsidan och på vår facebook.

Ulf ”Oxen”Hugsén/cristoffer ”PJ”/Erik Axner ”PJ”

mätning pågår!

Märkning Nr2808

Bad dags!

Glädje volt!

Lördags mys!

Detta är kärlek! Foto: Erik Axner