Drömfångsternas dag på Havöysund!

Äntligen har det hårda vädret försvunnit härifrån Havöysund och solen har återigen funnit sin plats här uppe. Under denna veckan har vi extra mycket gäster här uppe som behöver guidning så för denna veckan har vi extra bemanning här uppe i form av Erik Axner från Söröya-campen. Dagen startade vi med lite torskfiske med de nya gästerna från Ryssland. Efter en liten stunds fiske hade vi ordnat matfisken och gjorde en gemensam satsning efter hälleflundra. Vi hann inte fiska särskilt länge förrän några gäster i en annan båt kallar efter hjälp på radion och meddelar att dem under en timmes tid haft en otrolig dragkamp med en riktigt stor hälleflundra som vid hugget drog iväg hela 150 meter ut mot djupt vatten.

Givetvis gav vi oss iväg med alla båtar till undsättning och möts av synen när en svettig grabb vid namn Rasmus på 15 år står med ett djupt spöböj och knarrande rulle. Efter mycket slit och kämpande som kom hälleflundran allt närmare båten. Vi gjorde allt vi kunde för att möjliggöra att Rasmus skulle gå segrande ur striden och skickade över Erik i båten med vår nya ”Kveite-krok” och ett run-lock rep att fästa runt stjärten när den väl var säkrad.

Fisken kom allt närmare båten och nervositeten ökade för oss alla, hur stor skulle den egentligen vara? Nere i djupet visar sig en magnifik fisk och när väl huvudet bryter vattenytan och kroken fästs i den tunna skinnet mellan tungan och underkäken så bryter ett glädjevrål ut från alla båtar. Redan i vattnet innan den var säkrad så började uppskattningarna om fisken är över 2 meter redan komma. Vid mätning visar sig fisken vara hela 206 cm lång och otroligt välmatad, en fisk för livet och vilken start på karriären för Rasmus. Detta visade sig vara hans första hälleflundra någonsin och resan var en födelsedagspresent till honom när han fyllde 15 år. Den stora drömmen för Rasmus innan han kom hit var att få bada med en hälleflundra och den drömmen gjorde vi självklart möjlig.

Vi klädde på honom en ”Ursuit-dräkt” och lät honom uppfylla sin dröm bredvid båten. 15 år och 52 kg bekämpar en hälleflundra på 206 cm och ca 120 kg. Fisken återutsattes sedan helt oskadd efter Rasmus lilla kramstund i vattnet!Fisken tog på en Stormjigg i den största modellen i färgen ”Glow”. Vilken start på veckan!! Då ska vi förstås inte glömma många andra fina drömfångster idag som ännu en hälleflundra på ca 44 kg, torsk på närmare 16 kg och havskatt upp till 5 kg. Detta bådar gott för de kommande dagarna som verkar bjuda på toppenväder! Fler bilder på hälleflundran dyker upp under morgondagen! Häng med, Imorgon tar vi nya tag!

Erik Axner, Ulf Hugsén och Christoffer – Havöysund

206 cm!!