Summering av fiskeåret 2009!

Summering av fiskeåret 2009!
Vi kan nu återigen summera en fantastisk säsong och denna gång för 3 olika destinationer i nordnorge!
Våra nystartade camper i Havöysund och Tromsö/Langsundet har varit en succe, även om bygget vid Tromsödestinationen blev försenat, vilket gjorde att vi inte kunde sälja in detta i tid och att det därför endast blev ett fåtal resenärer där i år.
Glädjande nog har vi också sett att debatten av C&R (catch and release) har gjort nytta och jag undrar om det finns några andra fiskecamper i Norge som har gäster som praktiserar C&R i lika stor utsträckning som våra gäster?
Detta sporrar oss till att fortsätta att jobba i denna utveckling och vårt nästa mål är att försöka informera och förmedla hur man på bästa sätt återutsätter fisken utan att den tar skada. Vi jobbar också på att ta fram redskap som gör att det blir enklare att t.ex lägga en snara runt stjärtspolen på den just nu mest populära sportfisken, hälleflundran. Allt för att minimera skador på fisken!
Viljan finns i alla fall hos många av våra gäster!
Givetvis skall man kunna avnjuta den otroligt goda fisken man fångar, både på plats och att man kan ta med sig en bit hem, men under en veckas fiske så fångar man i allmänhet väldigt mycket mer än den lovliga utförselkvoten på 15 kg och vad man kan konsumera, så C&R i ordnade former har kommit för att stanna!
Det är också viktigt både för oss som arrangörer, men även för er som gäster att vi blir accepterade av den lokala befolkningen som har haft fisket som levebröd under lång tid. Det debatteras flitigt med jämna mellanrum i norska media om turistfiskets vara eller icke vara, men ju fler av oss SERIÖSA sportfiskare som kommer till Norge, ju lättare blir det att ha ett gott samarbete med de lokala på plats.
Vi tycker själva att vi har lyckats på denna punkt och är väldigt måna om att det skall bli så framöver också!
Nu till året som gått!
Söröya:
Torsk:
Återigen så har Söröya visat sig vara torskmetropolen nr 1 i Norge!
Efter några år där bestånden har gått ner något för vart år, så har det varit ett rejält uppsving under 2009 vilket påvisats av forskare. Givetvis har vi själva sett tydliga tecken på detta och 2009 var ett rekordår för oss när det gäller stora torskar!
Hela 24 torskar över 25 kg(!) har rapporterats in och utav dessa passerade 3 st 30 kg:s gränsen med en toppfisk på hela 32,8 kg. Denna fisk fångades utav Dennis Kollberg den 4 juli på Reis. En ännu större torsk på hela 39 kg(!) fångades av en lokal sportfiskare på Söröya redan i slutet på Februari. Denna skall vara anmäld för godkännande som nytt Europarekord.
Vi startade skreifisket i mitten på Mars och det var helt sjuka mängder med torsk utanför Söröya. Merparten av Breiviksfjorden var fylld av stim som var 30-40 m höga och det var således inte långt mellan huggen…..
Däremot kunde det vara svårt för de förhållandevis få gäster under denna tid att hitta stim med bara stortorsk. Under min ”egen” vecka däruppe så fångade vi 11 torskar över 20 kg från 2 båtar och med en topp på 28,7 kg till den eviga besökaren Christer Mårtensson. Under April månad så var det mycket skitväder vilket gjorde att det inte fångades så mycket fisk, men vi hade också bara ett fåtal gäster under denna månad. April månad kan det ena året vara riktigt bra med riktig vårvärme för att nästa år erbjuda riktigt busväder med snöfall….
Här finns i alla fall väldigt mycket fisk under denna tid på året!
Från Maj och framåt så fortsatte torskfisket i god stil med ett stabilt fiske även om det periodvis var en kraftig algblomning under den stilla och varma sommaren som gick. Det gäller att leta efter nya platser om de ”ordinarie” platserna inte levererar!
Flera av de riktigt stora torskarna under sommartid fångades på Reis vid en speciell ”fläck”. Övriga platser som gav stora torskar var Runningen, Storskalltaren och givetvis då Råsa som troligtvis är den bästa platsen i Norge för stor torsk!
Hälleflundra:
Massor av fångade flundror, men utan den riktiga toppfisken…..
Nåväl, hela 11 flundror passerade 50 kg:s gränsen (nytt rekord), men toppflundran vägde ”bara” 69 kg och fångades av Ola Persson den 26 juli. Samma gäng satte också ett nytt ”Söröyarekord” med hela 23 fångade hälleflundror på en dag i en båt!!!
Bästa flundrafisket har tidigare år varit från Maj fram tills midsommar, men i år var säsongen mycket jämnare och det fångades många flundror mellan Juli-September också! Redan i April månad så var det några gäng som var lyckosamma med fisket efter hälleflundra. Vi har funnit en del nya lovande platser under denna säsong för detta fiske och mer är redan utstuderat på sjökortet som skall testas under 2010……
Ett par av dessa tilltänkta platser ser grymt intressanta ut och kommer garanterat att leverera storflundror nästa säsong!
Gråsej:
Den negativa trenden med gråsejen fortsätter tyvärr….
Även yrkesfiskarna själva slår larm om att sejen håller på att försvinna, men inte ens då reagerar de ansvariga som bestämmer om kvoter etc.!
Så länge det är pengar i fisket så skall tydligen den sista fisken plockas upp? Dessa politiker har ett sjukt kortsiktigt tänkande och jag är djupt oroad över denna utveckling…
När jag startade fisket vid Söröya så var det ”sejkok” på varenda grundtopp och det var nästan ett ”problem” med dom ofantliga mängder med sej som då fanns. Nu är det bara en spillra kvar jämfört med då och medelstorleken har sjunkit kraftigt. Sistnämnda är ett tydligt tecken på att ett bestånd är i fara!
Problemet är ju att dagens fiskefartyg har blivit grymt effektiva och kan fånga över 100 ton sej i ett enda kast! När då politikerna inte visar någon vilja att ändra på saker och ting så är det ingen ljus prognos för sejbestånden i Norge…..
Givetvis kunde man vid enstaka tillfällen under 2009 hitta ganska stora koncentrationer med sej och de platser vi fångade lite större sej på var Storskalltaren och Sildbåen. Största anmälda gråsejen för året vägde 13,5 kg och fångades av Tobias Suorra den 11 juli.
Havskatt:
Har varit fortsatta stora mängder med havskatt utanför Söröya, men tyvärr har vi inte fått inrapporterad något exemplar av den svårfångade fläckiga varianten. Bästa fiske är som vanligt under Maj-Juli, men det har även fångats en hel del kisar både före och efter denna period. Största ”kisen” under 2009 vägde 8,75 kg och fångades av Claes Törborn på hel sej under stortorskfiske på Råsa den 27 juni.
Kungsfisk:
Söröya är tveklöst bästa stället i Norge om man vill fånga stora exemplar av den delikata röda fisken! Världsrekordet från 2008 på 9,02 kg stod sig detta året och närmast var Patrik Rickard med ett exemplar på 8,4 kg. Patrik vann med denna fisk förövrigt också en gratis vecka med Nordic Sea Angling under 2010!
Det var samma platser som tidigare som levererade de stora exemplaren, men jag skulle tro att vid lite letande så kan man finna nya lika intressanta platser!
Vi får väl se om världsrekordet står sig 2010?
Lubb:
Nu är det kanske inte så många som riktar fisket (om ens någon?) efter denna i många ögon hatade fisk. Men, Söröya utmärker sig även som ”Storlubbens Rike”!
Som vanligt så är det samma platser där vi fångar dom stora kungsfiskarna som också verkar hålla stora exemplar av lubb.
Största ”slemproppen” under 2009 fångades utav Espen Grönberg den 11 augusti och tyngde ner vågen till 14,5 kg. Anders Jonassons världsrekord från i fjol på 17,2 kg tror jag kommer att bli ett väldigt svårslaget rekord, men om det slås så vet jag varifrån den kommer att fångas….
Rödspätta:
Har varit ett något sämre rödspätteår på Söröya enligt de få rapporter vi fått in. Som vanligt är det Murmanskviken som gällt och vår guide Charlie Lundh kan stoltsera med den största spättan på 2,25 kg från året. Skulle tro att det finns väldigt många fler platser att upptäcka efter rödspätta om man bara ger sig lite tid på att leta upp dom….
Övrigt:
Vår guide Ulf Hugsen fångade långa på 8 kg ute på Storskalltaren. Martin Ingemarsson drog en stor sandskädda på hela 940 gram vid hamninloppet under September månad. Det har också fångats koljor, marulk, simpor m.m, men här saknar vi uppgifter om fångstman och vikter.
Vi kan i allafall summera ihop en väldigt bra säsong på Söröya och glädja oss åt att både torsk och hälleflundrabestånden är på uppgång!
Havöysund:
Torsk:
Vid Havöysund så var det ännu större mängder med torsk än vid Söröya under säsongen (Maj-September)! Ville man ha mattorsk i storleken 2-8 kg så var det i stort sett bara att blunda och köra ut och sedan släppa ner….
Än så länge har vi inte hittat några platser som varit lika produktiva för den riktigt stora torsken, men det kommer kanske. Man skall inte heller jämföra med Söröya som är unikt i Norge när det gäller storleken på torsken. Det fångades i alla fall några exemplar över 20 kg och vår guide Daniel Nilsson var värst med en torsk på 22 kg fångad den 23 maj. Det är svårt att peka ut några speciella platser för större torsk runt Havöysund, men efter ytterligare en säsong så får vi nog lite mer ”kött” på benen om nu inte alla väljer att fiska hälleflundra hela tiden….
Hälleflundra:
Som vi förutsåg så är detta en riktig hälleflundrametropol!
Merparten av våra ”gäster” har blivit helt ”insnöade” i detta fiske och det har gett resultat! Runt Havöysund så är det ypperliga förhållanden för hälleflundran med många strömsatta sund och andra platser med närhet till stora djup. Tvivlar på att det finns någon annan plats i Norge där det är så förhållandevis lätt att fånga en hälleflundra och där fisket är så stabilt säsongen igenom. Ju längre säsongen led ju bättre blev fisket, men det berodde nog mest på att vi hittade fler och fler produktiva platser. Vi har 21 anmälda flundror över 50 kg under säsongen varav merparten är återutsatta. Största flundran mätte 200 cm och hade en uppskattad vikt på 107,5 kg. Denna fisk fångades av Mats Broberg den 20 augusti. Ett annat rekord var fångsten av 25 flundror på 1 båt och en dag (3 pers.)!! Samtliga återutsatta!!
Här finns otroligt mycket mer att upptäcka för hälleflundrajägaren och det skall bli väldigt intressant och se vad säsongen 2010 kommer att erbjuda.
Ett nytt camprekord kanske?
Rödspätta:
Finns ett stort mörkertal i vår statistik, men fisket efter rödspätta strax utanför campen var garanterat Norges bästa innan muddringsarbetet kom igång…..
Vår guide Jakob Lindberg och hans båtkamrater drog inte mindre än 32 fiskar över 2 kg på några dagars fiske och då också det nya camprekordet på hela 3,95 som fångades av Jimmie Johansen den 28 maj. 8 av de anmälda fiskarna passerar 3 kg:s gränsen, men vi vet att det fångats fler. Eftersom bottendjupet endast är 4-7 m så har man periodvis kunnat ”kikmeta” efter fiskarna! Här har man då kunnat se riktiga ”dasslock” simma förbi…
Yrkesfiskarna har fångat exemplar upp till 6,5 kg strax utanför Havöysundet och frågan är om inte något av de exemplaren vi sett i Havöysundet varit så stor…..
Ju längre muddringsarbetet höll på ju mindre fisk fanns det kvar och i slutet på säsongen så var det inte lönt att prova på denna plats längre….
Nåväl, det är inget man kan göra något åt och troligtvis vänder fisken tillbaka när muddringsarbetet är klart. Kanske smyger där då också in lite större hälleflundror när det då blivit lite djupare…..
Gråsej:
En del större exemplar har fångats under året även vid Havöysund. Jag själv trodde att storsejen inte gick så långt norrut så det var en positiv överraskning att det går att fånga storsej även här!
Största sejen under 2009 vägde 13,5 kg.
Övrigt fiske:
Eftersom merparten av resenärerna lagt större delen på att fiska hälleflundra så finns det inte så mycket att skriva om. Vid metet efter rödspättorna i Havöysundet så har det fångats skrubbor, stora sandskäddor, bergskädda, lerskädda, simpor m.m
Något enstaka gäng har provar fisket på djupare vatten och väster om Ingöya har det fångats bra med fisk såsom kungsfiskar, lubbar, långor, vitling m.m, tyvärr inga av större storlekar. Men, här finns helt klart en potential för detta fiske och jag förväntar mig att det kommer att fångas riktigt fina exemplar på djupet även på denna destination framöver!
Vi kan då summera ihop en fantastisk första säsong i Havöysund med ett hälleflundrafiske som överträffat våra förväntningar!
Tromsö:
Då vi inte haft så många resenärer på denna destination detta första år och dessa har i stort sett bara fisket efter hälleflundra så blir det ju i stort sett bara detta vi skriver om.
Om man vill fånga stor hälleflundra så är det tveklöst detta område som är bäst i Norge!
På dom få resenärer vi hade under denna säsong så kan vi rapportera in hela 17 flundror över 50 kg där dom 2 största flundrorna passerade 100 kg:s gränsen. Största flundran mätte 222 cm och hade en uppskattad vikt på 150 kg! Denna fångades av Magnus Hedström den 5 juli och är den för mig största kända hälleflundra som har släppt tillbaka i Norge (C&R). I dessa vindskyddade vatten kommer vi att få se många stora hälleflundror fångas framöver och frågan är om inte nästa världsrekord fångas här?
Övrigt fiske:
Strax söder om campen hade ett gäng ett hyggligt fiske efter lite större torsk upp till 18,5 kg. Det skall också fångats en hel del havskatt rakt utanför campen.
Skulle tro att det finns potential för ett väldigt bra plattfiskmete i detta område också. Skall försöka att lägga lite tid på det nästa år och leta upp platser för detta.
Med de få resenärer som besökte campen vid Tromsö/Langsundet 2009 så kan vi summera ihop ett otroligt fiske efter stor hälleflundra!
Är mycket förväntansfull och se vad säsongen 2010 kan ge nu när vi kör igång på ”riktigt” vid Tromsö!
Skall som sagt bli riktigt kul att ännu en säsong få följa ert fiske och givetvis att själv få uppleva det på plats!
Vi vill också passa på att tacka alla er gäster för denna säsong som varit och vi ser fram emot att få träffa både er och de nya gästerna under 2010!
Mvh/Jimmy, ”Guiderna” och våra samarbetspartners!

Jimmy

Jakob Lindberg fightar flundra

Nikolaj Bielecki med stor rödspätta

Flundrarusning...

C&R