Världens bästa torskfiske!!!

Vill du uppleva världens bästa fiske efter stortorsk så skall du åka till Söröya under skreifiskesäsongen februari-April!
”Skreien” kommer från Barents hav till den nordnorska kusten i enorma stim för att leka och under århundranden har detta utgjort levebrödet för den lokala befolkningen. Glädjande nog så har bestånden ökat de sista 2 åren och i synnerhet under 2009 då hela Breiviksfjorden periodvis (feb-april) var invaderat av 30-40 m höga stim med torsk!!
Alla prognoser från fiskare och forskare pekar på att denna utveckling fortsätter och hur fantastiskt kommer då inte skreifisket under 2010 bli?
Just utanför Söröya verkar det som att de riktigt stora individerna samlas och på ingen annan plats i Norge kan fisket mäta sig med Söröya om man kollar på storleken på torsken! Regelbundet fångar yrkesfiskarna torskar över 40 kg och under 2009 så drog en lokal sportfiskare en torsk på hela 39 kg på spö, som också blev anmäld för registrering som Europarekord. Vem blir först med att fånga torsk över 40 kg på spö??
Vädret är förhållandevis stabilt under denna period och temperaturen ligger mellan -5 till +5 grader, beroende på golfströmmen som går strax utanför.
Vi kör igång med en ”extravecka” utanför reseprogramet redan 24/2 och från detta datum till den 17/3 så utgår vi från Breiviksbotn längst in i Breiviksfjorden. Här har du nära till fiskeplatserna och denna plats ligger ganska skyddad från väder och vind. Från 17/3 flyttar vi sedan över verksamheten till vår ordinarie utgångspunkt i Sörvaer.
Det finns platser kvar mellan 24/2-17/3 när vi utgår från Breiviksbotn. 17/3-24/3 är det fullbokat och från den 24/3 och hela April månad ut så finns det lediga platser när vi utgår från Sörvaer.
Vi fiskar nästan uteslutande med stora jiggar och vi letar efter de stora exemplaren som går överst i stimmen.
Vanligen så fiskar vi över bottendjup på mellan 50-100 m, men de största torskarna finner vi i allmänhet en bit upp i vattnet på mellan 30-60 m djup. Med rätt handhavande så går det utmärkt att återutsätta torskarna utan att dom tagit skada och det är ovanligt med felkrokningar när vi fiskar med jiggarna.
Givetvis kan spara några exemplar och den nordnorska torsken under denna årstid är en kulinarisk läckerhet utan dess motstycke!!
Var med och upplev världens bästa torskfiske i en fantastisk miljö 2010!!

Jimmy

Christer med stortorsk

härlig miljö!

glada fiskare

skapliga stim...