Hur svårt kan det vara?

Den frågan ställer sig nog Albert Engström som just nu befinner sig i Havöysund där jag också själv finns på plats (därav dålig uppdatering…).
Albert som i stort sett aldrig fiskat i havet tidigare inledde sin havsfiskekarriär med att dra en hälleflundra på 16 kg under ett kort pass första kvällen. I går var det första ”riktiga” fiskedagen och när Albert satt och drack kaffe i båten så drog det till rejält i spöet som satt i spöhållaren på båten. Efter en brutal fight där hälleflundran slukat Alberts jigg på endast 10 m vatten kunde man lyfta in ett nytt personbästa på 48 kg….
Hur svårt kan det vara?
Jag börjar nu tveka om aktivt fiske premieras när det gäller hälleflundrafiske?
Alltför många hälleflundror hugger på jiggarna när man håller dom helt stilla! Givetvis får vi dom flesta huggen när det är bra ström i vattnet och jiggarna rör sig då lite av egen kraft i strömmen. Under gårdagens fiskepass på ca. 12 timmar fiskade jag själv aktivt 95% av tiden, men den enda flundran (6-7 kg C&R) jag själv fick var när jag höll spöet stilla när jag satt och läste ett sms på telefonen…..
Jag tappade visserligen en stor flundra under aktivt fiske, men ändå….
Mina 2 största flundror någonsin har huggt när jag pratat telefon och hållt spöet stilla…..
Efter en genomgång med gästerna på kvällen i går så var det en större andel flundror som hade fångats på ”stillstående” spö än aktivt fiske…..
Antingen så är det ett effektivare fiskesätt att hålla spöet stilla vid bra ström i vattnet eller så är det övriga ”aktiva” fiskares jiggar i båten som lockar till sig flundrorna men som då istället bestämmer sig för att hugga på det ”enkla” bytet, dvs. den stillastående jiggen?
Vad tror ni?
Fisket sista tiden har varit fortsatt bra även om det inte alltid varit ”rättvist” fördelat. Det gäller ju som sagt att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.
Detta visade sig bland annat vid Söröya nyligen. Ett av båtlagen låg på nordsidan av Söröya i förrgår mellan Sildbåen och Råsa. Man hade ett fantastiskt fiske efter stortorsk med flera torskar över 20 kg och en hel hög mellan 10-20 kg. Ett annat gäng drog därför dit under gårdagen och då var det helt soprent på platsen…..
En del av gästerna har fiskat på djupet sista tiden och då bl.a ett par norrmän som är där uppe för att skriva reportage om denna typ av fiske. Reporten själv Audun Skjölberg fångade själv en hel hög stora kungsfiskar upp till 8,15 kg! Även hans kamrat Espen Grönberg var lyckosam i detta fiske och förutom stora kungsfiskar fick han lubbar upp till 14,5 kg, vilket är nytt årsbästa på Söröya!
Ett annat gäng fick kungsfiskar upp till 7,2 kg under gårdagen. Våra 3 tyska gäster som åkte i guidebåten fiskade också väldigt bra med flera torskar över 20 kg samt hälleflundror upp till 35 kg!
Man firade detta på ett ”tyskt” vis genom att bada från guidebåten ute på Sildbåen(!)
Fisket vid Havöysund sista dagarna har gått i hälleflundran tecken och förutom ovan nämnda fiskar har det fångats flundror på 61 kg till vår förra guide Daniel Lindblom och fisk på 45,5 kg till Magnus Hermansson. Givetvis också en hel hög med fiskar mellan 10-25 kg!
Vid Tromsö så har fisket mängdmässigt varit lite trögare en period, men Bosse Nilssons gäng avslutade fint sista dagen med en flundra på 57 kg. Glädjande nog hade man också ett vettigt torskfiske inomskärs nära campen med torskar på 18,5 kg 16 kg + 16 kg osv…
Per rapporterar om ett bra fiske under gårdagen med flundror upp till 140 cm (ca. 35-40 kg) och tidigare dagar upp till 157 cm (ca. 55 kg).

Jimmy

Wyskynski med 14,5 kg

Albert med 48 kg