Fiskehistorier……

I fredags så skrev jag under nyheterna att jag gissade att det skulle landas en torsk på 25+ och en flundra på 50+ under helgen vid Söröya. Nu slog min gissning in och det otroliga var att det var en och samma person som lyckades med bedrifter, nämligen vår guide Charlie. Efter att han landat en torsk på 25,2 kg vid Råsa i fredags kväll så drog man ut på en ny tur i lördags kväll, men denna gång till Storskalltaren.
Eftersom det var väldigt kraftig ström i vattnet så avstod Charlie från fisket för att det skulle bli minimalt med trassel tills Michael ”Tysken” Hagen sa att han skulle ta en fika. Charlie ställde sig på hans plats och han inte mer än att släppa ner jiggen till botten då en annan gäst i båten ropar att det är en stor flundra efter hans krokade torsk. Han gör då misstaget att rycka upp torsken ur vattnet i stället för att låta flundran gapa över fisken…
Flundran sticker då i expressfart neråt och klipper Charlies jigg!
Efter en brutal kamp på ca. 30 min då man länge trodde flundran var ännu större kunde man borda en flundra på 166 cm (Ca.65 kg). Tyvärr blev fisken skadad vid landningen och fick avlivas då man annars hade för avsikt att återutsätta den. Det är i alla fall bättre att ta upp fisken om man inte är säker på om den annars klarar sig.
Det är givetvis ett slöseri med naturens resurser om man släpper tillbaka en så fin fisk som inte klarar sig….
Vi håller på att utveckla nya hjälpmedel för att kunna återutsätta dessa stora fiskar. Våra snaror som vi har i båtarna är lite svåra att använda då vi har ganska höga fribord på båtarna och det är således svårt att nå ner för att kunna lägga snaran runt stjärtspolen på flundrorna. Vi tittar alltså på en lösning med snara på ett skaft.
Behöver jag tillägga att Charlie inte gjorde några fler nedsläpp…..
Från övriga gäster i guidebåten drogs det också fina fiskar där bl.a Patrik Möller slog nya personbästa med torsk på 20-21 kg samt flundra runt 20 kg. Från övriga båtar rapporterades det också om bra fiske med flundror upp till 31,5 kg, stortorskar, storsej m.m
Det tappades också några riktiga monsterflundror denna dag varav den ena klapp ”Tyskens” torsk, agnad på ett Giant Baithead i mellanvattnet. Efter en våldsam rusning klev den tyvärr av….
Dagens (årets) fiskehistoria kommer dock från Havöysund!!
Efter att 4 utav dom 5 båtar åkt hemåt från gårdagens pass så hade alltså en båt valt att stanna kvar. Dagen hade varit bra med ett flertal hälleflundror upp till ca. 42 kg (återutsatt), 1 missad flundra på ca. 20-30 kg när man skulle lägga snaran runt stjärtspolen (all heder åt försöket!).
Nåväl, strax efter att övriga båtar åkt hemåt så small det till i spöet för en ur ”Stockholmsgänget”…
Efter att ha fightat den stora flundran ett tag så trasslade sig tyvärr en av hans kamrater (f.d?) in sig i hans lina med ett linbrott som följd….
Han som då hade trasslat in sig skulle då veva in sin jigg när det drog till även i hans spö.
Efter en bra kamp kommer en stor flundra upp med 2 jiggar i munnen!!!
Flundran har alltså efter att ha dragit av linan simmat över till kompisen jigg och slukat den också!!
Flundran visade sig även denna att väga 42 kg och stämningen i båten kan inte varit alltför munter….
Man drog sedan också ytterligare en på 21 kg innan dom också begav sig hemåt.
Nya tag i dag!

Jimmy