Kung Esben och flundraspinning…….

Under onsdagen och sista fiskedagen gick vi ut tidigt på morgonen. Tanken var att vi skulle upp norrut till Råsa efter goda rapporter därifrån. Vädret var till en början lite på gränsen för en sådan långtur så vi började med att fiska på yttre och övre djupskolt utan resultat. Sjön började läggs sig och planerna för en långtur började ta form. Jag fick en konstig känsla i kroppen och insisterade att vi skulle köra några sjömil söderut först till Runningen. Vi var 3-4 båtar som körde dit samtidigt och i första släppet i vår båt fick alla 4 på storfisk samtidigt. Esben Andersen från Danmark som fiskade i vår båt har drömt om en +20 torsk under många år och efter besök på Söröya både förra året och tidigare i år samt en mängd andra norgeresor på andra ställen, gulerevsturer m.m fick han äntligen sin drömtorsk. Det var en grymt fet torsk som ”poppade” upp i ytan ett 10-tal meter från båten och Esben var i himmelriket när torsken gled över relingen. Denna torsk vägde hela 25,6 kg! Vi drog sedan snabbt ytterliggare en 8-10 torskar över dom 10 kg innan fisket dog ut helt. Dom andra båtarna hade denna gång inte riktigt samma flyt men ytterliggare en torsk över 20 kg fångades och några strax under samt en hälleflundra på 14 kg. Vi bestämde oss för att prova norra Runningen och i första nedsläppet var det dags för numera torsk-kungen Esben att agera. Efter ytterliggare en tung fight bordade han ytterliggare en + 25 torsk!!! Denna fisk vägde 25,3 kg. Fantastiskt att borda 2 +25 kg torskar av samma gubbe inom ca. 45 min tid……. Killarna från Göteborgs havsfiskeklubb drog till fuglen på onsdagkvällen för lite spinnfiske efter hälleflundra. Redan i första kastet var dom i kontakt med hälleflundra och i stort sett vart kast under en timmas tid hade dom kveitekontakt innan fisket dog ut helt. Inga jättefiskar men 8 st mellan 2-8 kg på lätt utrustning kan vara rätt kul…. Man hade också många som följde med ända upp till båtkanten och nafsade i jiggarna. Några av dessa bedömdes väga 15-20 kg. Detta område har vi tidigare fått information av yrkesfiskarna som ett mycket bra ställe för hälleflundra. Jag har varit här ett par gånger och provat spinnfiske här en gång utan resultat. Har väl då varit där vid fel tidpunkt men nu vet vi att det är ett superställe som har hittats. Anders Jonasson och dom andra i hans båt blev taggade när dom fick höra detta och stack ut där på torsdag eftermiddag. Man drog en massa koljor och sej innan det började blåsa upp. När man bestämde sig för att avbryta drog man 2 st mindre hälleflundror, men då hade sjön börjat resa sig och man beslöt sig för att åka hem ändå. I farvattnen runt Söröya finns inte utrymme för att chansa så rätt beslut togs. Ska bli intressant att se vad detta ställe kommer att leverera framöver. Förövrigt tror jag att hela sandefjorden på nordsidan är bra ställe för spinnfiske efter hälleflundra och det går säkert riktigt stora exemplar här också! Fisket annars under sista veckan var lite märkligt. Ute på Storskalltaren lyste stortorsken med sin frånvaro och nära land var det mindre med fisk än normalt. Men dom riktigt stora fiskarna var på plats och under sista veckan fångades minst ett 20-tal hälleflundror upp till dryga 30 kg, minst 7-10 torskar över 20 kg varav 3 st passerade 25 kg, lubbar upp till 11,4 kg, ett par sejer över 12 kg, havskatter upp till nästan 10 kg, mängder av kungsfiskar i storleken 1-1,5 kg samt rödspättor över 2 kg samt en mängd en mängd andra fina fiskar. Märkligt nog upplevde både jag själv och några av resenärerna att det kändes trögfiskat…… Man blir väldigt lätt fartblind häruppe och eftersom fisken har väldigt markanta huggperioder här så blir det en hel del ”dötimmar”.

Jimmy