Summering av senaste veckan

Senaste veckan har präglats av underbart väder med strålande sol och värme. Sydostan ökade på något i slutet på veckan men det gick fortfarande bra att fiska på en hel del platser ändå. Fiskemässigt var det bra och det var ganska stor variation i fisket också. Torskfisket var bra och ibland väldigt bra där det fångades upp till 30 torskar över 10 kg som bäst från en båt på en dag. Torsken höll bra medelvikt med väldigt många mellan 10-15 kg. Dom riktigt stora höll sig dock undan och största torsken under veckan vägde 19,3 kg. Det fångades en hel del hälleflundror också och Söröya måste vara den plats där hälleflundran har högst medelvikt! Största hälleflundran denna vecka vägde 46,2 kg och fångades av Mikael Nilsson från Malmö. Flera hälleflundror av riktigt grov kaliber tappades tyvärr. Det var väldigt mycket havskatt på plats och det är ett bestånd som ökar häruppe. Johan Persson från Lund fick den största på 10,3 kg. Johan fick också den största Rödspättan på 1,75 kg samt ovanstående torsk på 19,3 kg och dessutom slog han personbästa på sandskädda med en på 800g och på 2 sorters småsimpor förutom rödspättan och havskatten som också var personbästa. Plattfiskmetet häruppe kan säkert utvecklas ännu mer och det kommer säkert att komma upp riktigt stora exemplar av dom olika plattfiskarna framöver. En rödspätta runt 2-2,5 tappades tyvärr också vid båtkanten under veckan. En ny ledare i vår tävling där första priset är en resa till Söröya 2007 har det också blivit under veckan. Emil Hardenstedt metade upp en rötsimpa på 720g i ”Murmanskviken” strax utanför Sörvaer. Denna simpa går med knapp marginal om Martins torsk på 31,7 kg som fångades tidigare i år. Det gäller alltså att fånga en fisk som är störst procentmässigt efter Norska Havsfiskeförbundets rekordlista somvi skickar ut i samband med bokningen. Motorn på den ena Willysbåten är nu bytt från en 60 hkr Mercury till en 90 hkr Suzuki 4-takt. Detta efter att det visat sig att dom 2 nya Willysbåtarna är mycket tyngre än fjorårets och därmed kräver kraftigare bestyckning. Motorn på den sista Willysbåten kommer inom det närmaste också att bytas ut. Rensplatsen är flyttad några meter från den tidigare och dessutom utökad. Det finns nu plats för upp till 12 man att rensa samtidigt. Som säkert många känner till så har dom norska myndigheterna infört en utförselregel på fisk från Norge. Denna gräns kommer att ligga på 15 kg och den införs 1 Juni. Jag välkomnar en gräns då detta säkert kommer att bättra på relationerna med den lokala befolkningen ytterliggare och då framförallt yrkesfiskarna. Självklart är det inte sportfiskarna som påverkar bestånden i haven och fisk som fångas på sportfiskemässiga sätt genererar väldigt mycket mer pengar än om den fångas på yrkesmässiga sätt. Dom flesta av våra resenärer är flygresenärer och är begänsade till bagageviktlimiten på flyget. Många av dom tar ändå med sig en låda fisk hem för det egna behovet och det är ju så det skall fungera. Man skall komma hit för den fantastiska naturen, det otroliga fisket och minnen för livet. Jag tycker själv att gränsen borde legat runt 25 kg och jag tror bara att det är en tidsfråga innan den kommer att höjas från dom 15 kg. En del av fiskecamperna är säkert förtvivlade just nu då dom kanske har haft många gäster som har dragit upp all fisk som dom har fått för att kunna finansiera sin resa. Då intresset är väldigt stort för havsfiske i Norge och med all sannolikhet ökar det ytterliggare så har jag full förståelse för den lokala befolkningen att det sticker i ögonen på dom om merparten av resenärerna kommer upp för ”industrifiske”. Genom åren i Norge på flera olika platser har jag sett flera gånger bilar med släp lastade med frysboxar där man fileat i skift osv. Senast förra året så såg jag gäster hos en annan uthyrare på Söröya där dom hade med sig vaccum-förpackningsmaskin m.m. Självklart så tycker jag att man ska ha med sig rimlig mängd hem av dessa delikata fiskarna som finns här uppe men dom s.k ”industifiskarna” undanber vi oss. Vi får dock hoppas att dom norska politikerna tar sitt förnuft till fånga och höjer denna gräns till ex. 25 kg.

Jimmy