Skrei och stora långor

Dom sista dagarna har fisket efter skreien (lektorsken) varit mycket bra. Fisken håller sig fortfarande i utkanten på Breiviksfjorden och har ännu inte vandrat in helt i fjorden. Här kommer det bara att fyllas på med mer fisk allteftersom och när vi startar säsongen den 23/3 så kommer vi nog att få och göra….. Jag åker upp den 21/3 tillsammans med Thomas Nilsson som till vardags kör den välkända turfiskebåten Vandia i Helsingborg. Vi ska då lägga i båtarna och förhoppningsvis få en provfiskedag innan dom första gästerna anländer. I Fiskejournalens årssammanställning för 2005 så var 8 av dom 10 största torskarna fångade utanför Söröya och det krävdes en torsk på 25,5 kg för att komma in på listan. Är rätt övertygad om att det inte räcker med 25,5 kg nästa år för att ta sig in på listan nu när betydligt fler resenärer kommer att styra kosan till Söröya i år. Skulle inte förvåna mig om sista fisken i listan kommer att väga runt 30 kg under 2006! Från Söröya kom också bl.a. den andra och tredje största hälleflundran från Norge under 2005. Tyvärr så blev en hälleflundra på 65 kg som fångades av en svensk på sydsidan av Söröya inte anmäld till Fiskejournalen. Denna hade då gått in på tredje plats. Det fångades också ett par koljor i 5 kg:s klassen på Söröya i år varvid den ena rensades utan att ha kontrollvägts på land. Dessa kunde isåfall toppat koljalistan….. Till nästa år väntar jag också se mig fläckiga havskatter från Söröya, ännu större kungsfiskar än den som toppar Fj:s statistik och ännu fler stora rödspättor än dom 5 som är med i 10 i topplistan för 2005. Tror också att det kommer att fångas sandskädda över kilot och riktigt stora plattfiskar av den största arten av dom alla, nämligen hälleflundran under 2006. Fick lite bilder från Söröya i går och hela vintern har präglats av plusgrader och det har först nu dom sista dagarna kommit lite snö. Dom har haft ett riktigt gott väder dom sista dagarna och på bilderna från fiskfabriken kunde man se att skreien höll en mycket bra medelvikt. Det har också fångats en hel del fin långa(!). Den jag fick bild på idag bör ha vägt runt 15 kg, men ännu större ska ha fångats för ett par veckor sedan ute på Reis av yrkesfiskarna. Tydligen finns det grov långa så här långt norrut också! Ska jobba på att kunna lägga ut bilder i samband med nyhetsrapporteringen och jag hoppas att lösa detta till vår säsong startar i Mars. Ännu finns det ett fåtal platser kvar till 2006, både under skreifisket och till sommaren så skynda er att boka!

Jimmy