Säsongen 2005!

Här kommer en summering över fiskeåret 2005!
Torsk: Största torsken vägde 28,65 kg och fångades i början av juli av Fredrik Elvin. Sammanlagt har det rapporterats om 160 torskar över 15 kg varav 45 har passerat 20 kg:s gränsen. Här finns säkert ett mörkertal mellan 15-20 kg också. Hur många torskar som passerat 10 kg kan man bara spekulera i! Dom bästa platserna var Grunnback, Runningen, Andottsskallen och Storskalltaren. Generellt kan man också säga att torsken hade väldigt korta huggperioder i år och folk som inte var på rätt på rätt plats vid rätt tillfälle kunde faktiskt bli utan storfiskar medan andra kunde uppleva riktigt bra fiske. Under skreifisket 2005 fångade andra sportfiskare torsk på 37,52 kg och en på 36 kg. Den största fångades av en Holländare i mars och är nu anmäld för registrering som europarekord. Torsken på 36 kg fångades av en norrman i början på april och vann ABU:s och fiskejournalens guldrulletävling. Ska bli intressant att se vad som kommer att fångas under våra skreifiskeresor nästa säsong. +40 kanske? Dom finns här iallafall. Yrkesfiskaren vi har knutit till oss under denna tid fångade själv torsk på över 47 kg förra säsongen på lina och under varje säsong passerar flera torskar 40 kg:s strecket som fångas av yrkesfiskarna. Det är väderkänsligt under denna tid, men avståndet till fiskeplatserna är väldigt nära, endast 2-4 nm till dom flesta platser (5-15 min båtfärd med småbåtarna).
Hälleflundra: Det finns säkert andra platser i Norge som det har fångats mer hälleflundra i 1-5 kg:s klassen, tänker då närmast på Saltströmmen, men ska man ha chans på hälleflundra i lite mer respektabel storlek så är Söröya nog ett av dom allra bästa ställena. Man ska också ta i beaktande att det är otroligt många som fiskar i saltströmmen och många av dom kommer dit bara för att fiska hälleflundra. En teknik som har funkat bra i saltströmmen är trolling och till säsongen 2006 kommer 2 av silver eagle båtarna att vara utrustade för trolling. Ska bli intressant att se vad detta kan ge. Totalt fångades uppskattningsvis 70-80 hälleflundror på Söröya under denna säsong. 14 st passerade 20 kg:s strecket varav 3 st vägde över 50 kg med en topp på hela 103,5 kg. Generellt kan man säga att första delen av säsongen var den bästa från slutet på maj till mitten på juli. Augusti och september som lokalbefolkningen vidhåller som dom bästa månaderna efter hälleflundra visade sig vara sämre även om man ska ta i beaktande att antalet resenärer var betydligt mindre under denna tid. Dom bästa platserna var Andottskallen, Horsbåen och storskalltaren.
Sej: Sejen var väldigt sen till Söröya i år eftersom våren hade varit den kallaste och mest nederbördsrika på många år i norge, på vissa platser den värsta på över 100 år! Därför kunde det också vara svårt att finna stortorsken i början på säsongen. Den vanliga sejen på 2-3 kg har nästan lyst helt med sin frånvaro och istället ersatts av mindre sej på 0,5-1,0 kg. För oss som agnar med sej så har ju detta varit bra men för yrkesfiskarna och då framförallt på dom som fiskar med ringnot så har detta visat sig vara en katastrof då man ligger långt ifrån att kunna fiska sin kvot och kommer troligtvis inte att klara det heller. Detta problem har i stort sett varit i hela norge i år. Våra resenärer har fångat några fina fiskar varav 9 st passerat 10 kg:s strecket med en topp på 11,7 kg. Nästan samtliga toppfiskar är fångade ute på storskalltaren förutom någon enstaka som har fångats på bl.a Breigrunn.
Havskatt: Ganska mycket havskatt har fångats i år och dom bästa ställena har varit Grunnback och Yttre djupskolt. Största Havskatten vägde 9,5 och fångades av Esben Andersen.
Kungsfisk: På dom få resenärer som har provat fiska efter kungsfisk har inte behövt vänta länge på napp. Ett gäng tröttnade efter en halvtimme då dom inte mer än hunnit ner förrän det var dags att veva upp en trippel hela tiden. Största kungsfisken i år vägde 2,3 kg och fångades av Björn Andersson. Bästa stället har varit 10-öringen. Här finns många andra intressanta platser och yrkesfiskarna plockar många fina exemplar av denna delikata fisk. Tror att det kan komma upp riktigt fina exemplar om folk lägger lite mer tid på att fiska riktat efter denna fisk.
Kolja: Här är nog mörkertalet stort när det gäller anmälda fiskar. Största på listan väger 4,2 kg och fångades av Tomas Johansson, har hört talas om någon kolja som har vägt 5 kg också men det är obekräftade uppgifter. Här finns väldigt mycket kolja och vissa har upplevt sitt livs koljafiske här.
Lubb: Säkert också ett stort mörkertal när det gäller anmälda fiskar då många sportfiskare inte ser detta som en fisk utan mer som en ”ohyra”. Största på listan väger iallafall 6,2 kg.
Långa: Några få exemplar har fångats och det skall väl erkännas att Söröya inte är stället nr 1 om man åker iväg för att fiska långa. Största långan i år vägde 5 kg och fångades av Björn Plymouth.
Bleka: Ett fåtal blekor har också fångats varav dom 2 rapporterade har fångats på Storskalltaren med en största på 5 kg.
Rödspätta: Största rödspättan fångades i våras på pilk av Robert Blomqvist och vägde 2,059 kg. Ett gäng Göteborgare hade i somras ett framgångsrikt fiske strax utanför hamnen då ett flertal rödspättor över 2 kg fångades. Hittar man rätt ställe häruppe kan nog några riktigt stora ”dasslock” fångas.
Sandskädda: Ena veckans resenärer hade riktigt otur med vädret i somras och fick tillbringa flera dagar med att meta i hamnen. Där fångade man många fina sandskäddor varav 14 st vägde mer än 7 hg och med en största på 950g. Som bonus fick man rödspättor upp till 1 kg och även ett par hälleflundror.
Den ovanligaste fisken i år var en Marulk på 9,5 kg som fångades i slutet av Juni på Breigrunn! Det är den första spöfångade marulken jag hört talas om på Söröya!
Målet nästa år för egen del är att fånga den ovanliga fisken Fläckig havskatt. Har fått fina tips av yrkesfiskarna som givetvis bara måste provas!
Tack för denna säsong!
Vi ses till nästa år!

Jimmy